Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax českého jazyka 1 (CJ2BP_JSy1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJ2BP_JSy1 - Syntax českého jazyka 1, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem studijního předmětu je osvojení základní syntaktické terminologie a postupné analýzy syntaktických jednotek. Úvodní semináře jsou zaměřeny na klasifikaci výpovědí podle postoje mluvčího a na výpovědní modalitu.Předpokládá se, že v závěru kurzu student:1. Ovládá syntaktickou terminologii a terminologii současných syntaktických teorií týkajících se výpovědi a věty jednoduché2. Je schopen vysvětlit rozdíl v pojetí stavby jednoduché věty v "tradiční" analytické syntaxi a syntaxi valenční3. Dokáže provést komplexní analýzu jednoduché věty z různých hledisek (analytická syntax, valenční syntax).

Osnova

1. Věta a výpověď; Výpovědní modalita. Komunikační funkce výpovědi. Propoziční obsah výpovědi.2. Modalita postojová. Jazykové prostředky vyjadřující postojovou modalitu, tj. lexikální (částice, citoslovce), gramatické (slovesný modus), fónické (intonace, intonační centrum) a jejich poznávání v konkrétním textu.3. Modalita jistotní a voluntativní. Jazykové prostředky jejich vyjadřování.4. Interpretace lexikálních, gramatických a fónických prostředků vyjadřujících komunikační funkce výpovědi.5. Věta jednoduchá. Větné členy a jejich vyjadřování slovními druhy.6. Syntaktické vztahy (koordinace, determinace, apozice, predikace). Vyjádření determinace shodou, řízeností a přimykáním.7. Komplexní rozbor věty jednoduché metodami syntaxe analytická (větné členy základní a rozvíjející, syntaktické vztahy významové a formální).8. Sloveso a jeho valence. Klasifikace větných struktur podle valenčního potenciálu přísudkového slovesa.9. Věty podmětové a bezpodmětové, větné ekvivalenty. Druhy bezpodmětových vět slovesných podle významu a typu přísudku.

Literatura

povinná literaturaGREPL, Miroslav. Příruční mluvnice češtiny. Vyd. 2., opr. Praha: Lidové noviny, 2003. 799 s. ISBN 80-7106-134-4. infoGREPL, Miroslav a Petr KARLÍK . Skladba češtiny. 1. vyd. Olomouc: Votobia, 1998. 503 s. ISBN 80-7198-281-4. infodoporučená literaturaHAUSER, Přemysl. Cvičení ze současného českého jazyka :skladba. 2. vyd. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 2002. 95 s. ISBN 80-210-2803-3. infoČeština - řeč a jazyk. Edited by Marie Čechová. 2. přeprac. vyd. Praha: ISV nakladatelství, 2000. 407 s. ISBN 80-85866-57-9. infoMluvnice češtiny. 3, Skladba. 1. vyd. Praha: Academia, 1987. 746 s. infoneurčenoŠTÍCHA, František a kol. Akademická gramatika spisovné češtiny. 1. vyd. Praha: Academia, 2013. 974 s. ISBN 978-80-200-2205-9. info

Požadavky

CJ2BP_JMor Morfologie českého jazyka Absolvování předmětu předpokládá úspěšné ukončení předmětu CJ2BP_JMor (Morfologie českého jazyka).

Garant

doc. PhDr. Eva Minářová, CSc.

Vyučující

PhDr. Ivana Kolářová, CSc.