Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia českého jazyka (CJ2BP_JUCJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJ2BP_JUCJ - Úvod do studia českého jazyka, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámení se základními obecnějazykovědnými pojmy, se základním pojetím jazyka a řeči především z hlediska strukturální lingvistiky a s pojetím národního jazyka a jeho stratifikace.Předpokládá se, že po absolvování předmětu student:1. Umí vysvětlit vztah mezi jazykem a řečí, pojmy znak, význam, smysl, jazyková situace, národní jazyk, komunikace...;2. Zná jazyky Evropy a světa a postavení češtiny mezi národními jazyky států Evropské unie.3. Zná jazykové příručky a jazykovědné časopisy.4. Zná nejvýznamnější osobnosti české lingvistiky.Úspěšné absolvování předmětu předpokládá též elementární znalosti z jednotlivých jazykovědných disciplín a schopnost definovat základní lingvistické termíny užívané v lingvistických disciplínách.

Osnova

1. Jazyk a jeho podstata. Znak. Pojem. Význam. Smysl. Jazyk a řeč.2. Komunikace. Komunikativní situace, komunikativní funkce. Řeč a mluvení jako činnost. Rozvoj komunikačních kompetencí v jazykové výuce, význam rozvoje komunikačních kompetencí pro další vzdělávání.3. Jazyky přirozené. Jazyky umělé. Jazyk národní. Dialekty. Jazyková situace. Bilingvismus, diglosie. Společenský referenční (jazykový) rámec. Jazykový pas.4. Původ, vznik a vývoj jazyka. Klasifikace jazyků. Postavení jazyků v evropských zemích.5. Funkce jazyka. Jazyk a myšlení. Jazyk a společnost.6. Národní jazyk a jeho stratifikace. Jazyková politika. Jazyková kultura. Jazyk mateřský a jazyk cizí. Postavení češtiny jako jazyka mateřského a jazyka cizího.7. Struktura jazyka. Jazykové roviny. Jednotky jazykových rovin (foném, morfém, syntagma, věta, text). Gramatické kategorie. Základní termíny.8. Lingvistika. Lingvistické disciplíny. Lingvistika a další disciplíny (sémantika, pragmatika). Základní lingvistické pojmy.9. Nástin vývoje lingvistiky. Významné osobnosti české a zahraniční lingvistiky.

Literatura

povinná literaturaÚvod do studia jazyka. Edited by Jiří Černý. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 1998. 243 s. ISBN 80-85839-24-5. infodoporučená literaturaČEJKA, Mirek . Úvod do studia jazyka (pro bohemisty ). In Úvod do studia jazyka (pro bohemisty ). Brno: Masarykova univerzita Brno, 1996. ISBN 80-210-1393-1. infoSAUSSURE, Ferdinand de. Kurs obecné lingvistiky. Edited by Tullio De Mauro - Albert Sechehaye - Charles Bally, Translated by Fran. Vyd. 1. Praha: Odeon, 1989. 467 s. ISBN 80-207-0070-6. infoUniverzita Jana Evangelisty Purkyně (Brno : 1960-1990). Filozofi. Vývoj odborných zájmů o češtinu. Edited by Radoslav Večerka. Vyd. 1. Brno: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně, 1988. 140 s. infoERHART, Adolf. Základy jazykovědy. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1984. 185 s. info

Garant

doc. PhDr. Eva Minářová, CSc.

Vyučující

PhDr. Ivana Kolářová, CSc.