Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Intermedialita literárního díla (CJ2BP_LILD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJ2BP_LILD - Intermedialita literárního díla, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty s tzv. druhými životy literárních děl v jiných uměleckých druzích. Nastínit základní historicko-kulturní souvislosti vzájemného ovlivňování literatury a jiných druhů umění. Na příkladech konkrétních děl (zejm. s využitím kulturního potenciálu města Brna) přiblížit specifika různých přístupů ke zpracování téže látky a poukázat na rozdílnosti v percepci. V souvislosti s tématem také příležitostně upozorňovat studenty na možnosti využití vybraných děl ve výuce ČJ, případně souvisejících předmětů.Na konci kurzu student bude schopen:- porozumět principům transferu látky mezi jednotlivými uměleckými druhy- rozeznat specifické vyjadřovací prostředky divadla, filmu, výtvarného umění a hudby- reflektovat vlastní zážitek- analyzovat a interpretovat umělecké dílo- uvažovat o možnostech využití jiných uměleckých děl při výuce ČJ a literatury

Osnova

1. Úvod – základní informace o předmětu a způsobu výuky; informace o termínech, do nichž je nutno seznámit se s probíranými díly2. Teorie + vysvětlení základních pojmů (látka, motiv, téma, „forma“, „obsah“, struktura, kontext, recepce, komparativní přístupy atd.)3. Literatura a výtvarné umění4. Literatura a hudba5. Fenomén adaptace + nástin základních principů adaptací a dramatizací literárních děl6. Literatura a divadlo7. Literatura a film+ průřezové téma: možnosti využití „jiných realizací literárních děl“ ve výuce (spolupráce škol s uměleckými institucemi, speciální vzdělávací programy uměleckých institucí apod.)

Literatura

Intermediální poetika příběhu. ISBN 9788087481561. info

Garant

doc. PhDr. Jiří Poláček, CSc.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Marek Lollok