Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace textů z literatury pro mládež 2 (CJ2BP_LIM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJ2BP_LIM2 - Interpretace textů z literatury pro mládež 2, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se seznamují s význačnými díly literatury pro mládež, analyzují tato díla a pomocí základních literárních interpretačních postupů poznávají konotační souvislosti a významovou mnohovalečnost jednotlivých literárních děl. Studenti si budou osvojovat znalost literárních směrů, proudů a tendencí v daném období české literatury a také specifičnost jejich poetik. Budou schopni identifikovat a analyzovat styl výrazných osobností literárního procesu v daném období.

Osnova

V rámci samostatné práce studentů bude věnována pozornost četbě a interpretaci zejména současných děl české a světové literatury pro děti a mládež a jejich zasazení do literárního kontextu.Program je konkretizován v prvním týdnu semestru.

Literatura

BÍLEK, Petr A. Hledání jazyka interpretace :k modernímu prozaickému textu. Vyd. 1. Brno: Host, 2003. 360 s. ISBN 80-7294-080-5. infoPECHAR, Jiří. Interpretace a analýza literárního díla. Vyd. 1. Praha: Filosofia, 2002. 286 s. ISBN 80-7007-163-X. infoLEDERBUCHOVÁ, Ladislava. Didaktická interpretace uměleckého textu jako metoda literární výchovy na občanské a střední škole. Vyd. 1. Plzeň: Vydavatelství Západočeské univerzity, 1997. 120 s. ISBN 80-7082-364-X. infoKOŽMÍN, Zdeněk. Interpretace básní. Vyd. 2., přeprac. Brno: Masarykova univerzita, 1997. 186 s. ISBN 80-210-1694-9. info

Požadavky

Student je s to interpretovat zadané literární dílo ústně i písemou formou (recenze).

Garant

doc. PhDr. Jiří Poláček, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Milena Šubrtová, Ph.D.