Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika českého jazyka 2 (CJ2MP_JDC2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJ2MP_JDC2 - Didaktika českého jazyka 2, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s obsahem slohového vyučování na ZŠ. V seminářích mají studenti získat dovednost sestavit přípravu na vyučovací hodinu (včetně motivace a zpětné vazby), zvolit vhodné metody a formy práce, pripravit doplňující materiál: texty na procvičování stylizačních dovedností, vhodné texty pro vyvození učiva, didaktické hry atd., promyslet vhodná témata slohových cvičení, naučit se opravovat nedostatky v písemných i ústních projevech žák. Součástí práce v seminári je rovněž srovnání několika typ učebnic a diskuse o jejich koncepci (samostatná slohová část nebo včlenění slohu do jazykových lekcí).

Osnova

1. Obsah vyučování slohu na základní škole.2. Metody a formy výuky slohu, organizace vyučovací hodiny.3. Typy hodin slohového vyučování.4. Příprava hodiny slohového vyučování.5. Motivace, zpětná vazba.6. Doplňující materiály: texty k procvičování stylizačních dovedností, texty k vyvození učiva, didaktické hry.7. Témata slohových cvičení, témata slohových prací.8. Oprava nedostatků v písemných a ústních projevech žáků.9. Vyučování jednotlivým tematickým celkům - výstupy studentů a jejich rozbor.10. Srovnání různých typů učebnic, diskuse o jejich koncepci.11. Výuka je doplněna průběžnou a souvislou pedagogickou praxí.

Literatura

ČECHOVÁ, Marie a Vlastimil STYBLÍK. Čeština a její vyučování :didaktika českého jazyka pro učitele základních a středních škol a studenty učitelství. 2., upr. vyd., v SPN vyd. 1. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1998. 264 s. ISBN 80-85937-47-6. infoČECHOVÁ, Marie. Komunikační a slohová výchova. Vyd. 1. Praha: ISV nakladatelství, 1998. 226 s. ISBN 80-85866-32-3. infoMINÁŘOVÁ, Eva . Slohové vyučování. In Slohové vyučování. Brno: PdF Masarykovy univerzity, 1996. ISBN 80-210-1006-1. info

Požadavky

Předpokladem pro absolvování předmětu je úspěšné zakončení předmětu CJ2MP_JDC1.

Garant

doc. PhDr. Eva Minářová, CSc.

Vyučující

PaedDr. Ivo Martinec, CSc.