Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dialektologie (CJ2MP_JDia)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJ2MP_JDia - Dialektologie, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti využívají poznatků z předmětu Základy dialektologie k osvojování metod práce v dialektologii, metod rozboru nářečních textů a metod zpracování výsledků získaných dialektologickým průzkumem např. s využitím nářečního dotazníku. Seznamují se s jazykovým zeměpisem a s prací s jazykovým atlasem.Po ukončení kurzu jsou studenti schopni:- analyzovat konkrétní nářeční materiál;- rozpoznat jevy, které do nářečí pronikají jako současné inovace.

Osnova

1. Kritéria dělení českého národního jazyka na nářečí.2. Dělení češtiny na nářeční skupiny, podskupiny, úseky; jejich vzájemné vztahy.3. Zápis nářeční mluvy v praxi.4. Dialektologická exkurze; dialektologický výzkum v praxi se zápisem živé mluvy.5. Interpretace nářečních textů (jejich zápis).6. Rozbor inovačních jevů, zvláště v mluvě školní mládeže.

Literatura

BALHAR, Jan. Český jazykový atlas. Vyd. 1. Praha: Academia, 2002. 626 s. ISBN 80-200-0013-5. infoBALHAR, Jan a Pavel JANČÁK. Český jazykový atlas. Vyd. 1. Praha: Academia, 1997. 507 s., 23. ISBN 80-200-0574-9. infoČeské nářeční texty. Edited by Arnošt Lamprecht, Edited by Věra Michálková. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1976. 425 s. infoBĚLIČ, Jaromír. Nástin české dialektologie. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1972. 463 s. + 4. infoKELLNER, Adolf. Úvod do dialektologie. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1954. 113 s. info

Garant

doc. PhDr. Eva Minářová, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Rudolf Šrámek, CSc.PhDr. Ivana Kolářová, CSc.