Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická mluvnice českého jazyka (CJ2MP_JHMC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJ2MP_JHMC - Historická mluvnice českého jazyka, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kursu bude student schopen: 1. Porozumět staročeskému textu; 2. Přepsat staročeský text do novočeského pravopisu; 3. Vysvětlit novočeské jazykové jevy jako důsledek historického vývoje češtiny; 4. Formulovat základní zákonitosti jazykového vývoje.

Osnova

1. Vývoj fonologického systému češtiny z praslovanštiny. České střídnice za praslovanské hlásky (nosovky, jery aj.). Staročeské hláskové kontrakce.2. Období pračeské, jeho charakteristika. Bohemika a české glosy v latinských a staroslověnských textech (konkrétní příklady; ukázky).3. Četba staročeských textů ze 13. století. Doklady hláskových jevů typických pro jazykový systém češtiny ve 13. století. Hlavní rysy primitivního pravopisu.4. Četba staročeských textů ze 14. století. Srovnání fonologického systému 13. a 14. století. Hláskové změny probíhající ve 14. století, jejich doklady v textech. Charakteristické rysy spřežkového pravopisu, jeho úskalí.5. České texty 15. a 16. století, odraz proběhnuvších a probíhajících změn v nich. Jejich srovnání s texty 14. století a s texty novočeskými.6. Seznámení s mluvnickým systémem češtiny ve 14. a 15. století.7. Staročeská deklinační paradigmata, jejich srovnání s paradigmaty novočeskými. a) kmenový princip deklinace substantiv; srovnání deklinačních paradigmat staročeských s paradigmaty současné češtiny;b) adjektivní deklinace jmenná a složená; deklinace zájmen a číslovek;c) srovnání staročeské deklinace se staroslověnskou a novočeskou.8. Staročeská konjugace, řazení sloves do tříd. Kolísání slovesných tvarů mezi třídami a vzory, přechody sloves z 1. třídy do jiných tříd, příčiny.9. Znalosti vývoje českého fonologického a morfologického systému jako prostředek poznání historických příčin současných jazykových jevů.10. Syntaktické jevy v českých textech od 14. století. Pozorování vývoje spojovacích prostředků. Ukázky vývoje nejfrekventovanějších spojek.

Literatura

LAMPRECHT, Arnošt, Dušan ŠLOSAR a Jaroslav BAUER. Historická mluvnice češtiny. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1986. 423 s. infoPORÁK, Jaroslav. Chrestomatie k vývoji českého jazyka (13.-18. století). Edited by Jaroslav Křístek. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1979. 407 s., 21. infoBĚLIČ, Jaromír, Adolf KAMIŠ a Karel KUČERA. Malý staročeský slovník. Edited by Václav Křístek. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1979. 707 s. infoBAUER, Jaroslav. Vývoj českého souvětí. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1960. 402 s. infoKOMÁREK, Miroslav. Historická mluvnice česká. 1, Hláskosloví [Komárek, 1958]. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1958. info

Garant

doc. PhDr. Eva Minářová, CSc.

Vyučující

Mgr. Hana Svobodová