Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazykovědná exkurze (CJ2MP_JJEx)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJ2MP_JJEx - Jazykovědná exkurze, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem exkurze je praktické provádění nářečního výzkumu v lokalitě s dochovaným teritoriálním dialektem.- Student si ověří znalosti získané na teoretických přednáškách a seminářích v příslušné nářeční lokalitě;- Student získá schopnost pořizovat jednoduché zápisy dialektu;- Student si ověří metodu řízené konverzace a její využití při nářečním výzkumu.

Osnova

1. Studenti se seznámí s lokální realizací mluveného jazyka, zejména s vývojovými tendencemi dialektu (zvl. v mluvě mladé generace).2. Naučí se pořizovat jednoduché zápisy dialektu.3. Prověří si schopnost provést nářeční výzkum přímou metodou řízené konverzace.4. Při analýze zápisů se studenti v semináři naučí spojovat nářeční jevy s historickými i současnými vývojovými procesy češtiny.

Literatura

BALHAR, Jan. Český jazykový atlas. Vyd. 1. Praha: Academia, 2002. 626 s. ISBN 80-200-0013-5. infoBALHAR, Jan a Pavel JANČÁK. Český jazykový atlas. Vyd. 1. Praha: Academia, 1997. 507 s., 23. ISBN 80-200-0574-9. infoČeskoslovenská akademie věd (Praha : 1952-1992). Ústav pro jazyk. České nářeční texty. Edited by Arnošt Lamprecht - Věra Michálková. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1976. 425 s. infoBĚLIČ, Jaromír. Nástin české dialektologie. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1972. 463 s. + 4. infoKELLNER, Adolf. Úvod do dialektologie. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1954. 113 s. info

Garant

doc. PhDr. Eva Minářová, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Rudolf Šrámek, CSc.PaedDr. Ivo Martinec, CSc.