Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Proseminář k vývoji spisovné češtiny (CJ2MP_JPVJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJ2MP_JPVJ - Proseminář k vývoji spisovné češtiny, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kursu bude student schopen: 1. Uvést hlavní jazykové rysy češtiny v různých fázích jejího vývoje od počátků do doby národního obrození; 2. Charakterizovat různé pravopisné systémy češtiny od nejstarších po současný.

Osnova

1. Zkoumání tzv. vnějších dějin spisovného jazyka českého.2. Spisovné jazyky na našem území před vznikem česky psané literatury. Latinská a staroslověnská literatura, Kosmova kronika, staroslověnské legendy apod.3. Čeština ve 12.-13. století. První české texty právní a literární. Grafická realizace prvních českých textů. Úskalí primitivního pravopisu.4. Vývoj češtiny ve 14. století. Staročeské památky a jejich stylová diferenciace. Slovní zásoba češtiny jako odraz společenské situace. Staročeská syntax.5. Staročeské slovníky. Klaret a jeho družina. Slovní zásoba v Klaretových slovnících. Jan Hus a jeho přínos pro český jazyk.6. Vyspělá čeština humanistické epochy, její stylová diferenciace. Syntaktická charakteristika humanistických památek.7. Gramatické práce 16. století. Náměšťská mluvnice. Jan Blahoslav. Slovníky.8. Pobělohorské období a problematika jeho hodnocení. Tzv. barokní čeština, barokní literární památky. České gramatiky 17. a 18. století.9. J. Dobrovský a jeho lingvistické práce. Kodifikace. Práce J. Jungmanna.10. Kodifikace v období brusičství 19. století. Tzv. Matiční brusy. Vytváření oborových terminologií.11. Péče o spisovný jazyk koncem 19. století a v 1. polovině 20. století (J. Gebauer, V. Ertl). Pražský lingvistický kroužek, jeho představitelé.

Literatura

ŠLOSAR, Dušan , Radoslav VEČERKA , Jan DVOŘÁK a Petr MALČÍK . Spisovný jazyk v dějinách české společnosti. Vyd. 3., opr. a dopl. Brno: Host, 2009. 178 s. 418. ISBN 978-80-7294-311-1. infoUniverzita Jana Evangelisty Purkyně (Brno : 1960-1990). Filozofi. Vývoj odborných zájmů o češtinu. Edited by Radoslav Večerka. Vyd. 1. Brno: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně, 1988. 140 s. infoCUŘÍN, František. Vývoj spisovné češtiny. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1985. 180 s. info

Garant

doc. PhDr. Eva Minářová, CSc.

Vyučující

Mgr. Hana Svobodová