Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy dialektologie (CJ2MP_JZDi)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJ2MP_JZDi - Základy dialektologie, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se seznamují s podstatou dialektu jako jednou z existenčních forem jazyka, s procesem vznikání dialektů, kritérií jejich klasifikace a s tříděním českých nářečí v současnosti. Rozebírá se vztah k dějinám jazyka, k vývojovým procesů, a to s důsledky pro jazykovou kulturu.Předpokládáme, že studenti získají schopnosti:1. interpretovat jazyk v jeho prostorové distribuci a v omezené funkčnosti;2. přiřadit nářeční znaky mluveného jazyka k určité (pod)skupině nářečí;3. využít dialektových jevů ve výkladech mluvnice a vývoje slovní zásoby;4. lépe porozumět pravopisným a jiným chybám vzniklých na základě nářečních jevů.

Osnova

1. Strukturní a nestrukturní útvary jazyka; rozbor jejich vzájemného vztahu.2. Definice nářečí, dialektologická terminologie; odborná literatura.3. Příčiny dělení jazyka na nářečí; nářečí zeměpisná, sociální. Problematika zanikání nářečí. Nivelizace nářečí.4. Vznik nářečních hranic (izoglosy), jejich proměny.5. Metodologie dialektologického výzkumu, zápis dialektologických textů, mapy.6. Cíle dialektologie; dialektologie a výuka češtiny. Rozbor chyb v psaných projevech žáků se zřetelem k jejich nářečnímu zdůvodnění.

Literatura

BALHAR, Jan. Český jazykový atlas. Vyd. 1. Praha: Academia, 2002. 626 s. ISBN 80-200-0013-5. infoBALHAR, Jan a Pavel JANČÁK. Český jazykový atlas. Vyd. 1. Praha: Academia, 1997. 507 s., 23. ISBN 80-200-0574-9. infoBĚLIČ, Jaromír. Nástin české dialektologie. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1972. 463 s. + 4. info

Garant

doc. PhDr. Eva Minářová, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Rudolf Šrámek, CSc.PhDr. Ivana Kolářová, CSc.