Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická mluvnice českého jazyka (CJ2RC_JHMC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJ2RC_JHMC - Historická mluvnice českého jazyka, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je vysvětlit odraz historických jazykových změn v češtině současné. Prostředkem k dosažení tohoto cíle je všestranný jazykový rozbor staročeských textů se zaměřením především na češtinu 14. století. Po absolvování předmětu by studenti měli rozumět psanému staročeskému textu.

Osnova

1. Vývoj fonologického systému češtiny z praslovanštiny. České střídnice za praslovanské hlásky (nosovky, jery aj.). Staročeské hláskové kontrakce.2. Četba staročeských textů ze 14.-15. století. Jejich transkripce a překlad do nové češtiny.3. Vývoj českého fonologického systému v 12.-18. století. Hlavní hláskové změny ve staré češtině a v češtině doby střední. Jejich doklady v textech.4. Mluvnický systém češtiny, zejména ve 14. a 15. století. Deklinace substantiv, adjektiv, zájmen a číslovek. Staročeská konjugace, řazení sloves do tříd.5. Znalosti vývoje českého fonologického a morfologického systému jako prostředek poznání historických příčin současných jazykových jevů.6. Syntaktické jevy v českých textech od 14. století. Syntaktická struktura textů. Pozorování vývoje spojovacích prostředků. Ukázky vývoje nejfrekventovanějších, zejména podřadicích, spojek.

Literatura

LAMPRECHT, Arnošt, Dušan ŠLOSAR a Jaroslav BAUER. Historická mluvnice češtiny. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1986. 423 s. infoPORÁK, Jaroslav. Chrestomatie k vývoji českého jazyka (13.-18. století). Edited by Jaroslav Křístek. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1979. 407 s., 21. infoBĚLIČ, Jaromír, Adolf KAMIŠ a Karel KUČERA. Malý staročeský slovník. Edited by Václav Křístek. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1979. 707 s. infoKOMÁREK, Miroslav. Historická mluvnice česká. 1, Hláskosloví [Komárek, 1958]. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1958. info

Garant

doc. PhDr. Eva Minářová, CSc.

Vyučující

Mgr. Hana Svobodová