Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aktuální otázky literární vědy (CJ2RC_LALV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJ2RC_LALV - Aktuální otázky literární vědy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se seznámí s nejnovějšími poznatky v oblasti literární vědy.Seminář nabízí formou vybraných kapitol pohled na aktuální spetrum současných literárněvědných publikací. Studenti jsou seznamováni s novými trendy literární vědy, a to jak v literární historii, tak zejména v oblasti literárně teoretické.Předmět ukazuje cestu ke smyslu literárního textu a k rozkrytí jeho možných významů. Studenti se naučí vnímat umělecký text a citlivě jej hodnotit s využitím různých metodologických přístupů.

Osnova

1. Základy literární vědy.2. Metodologie literární vědy.3. Co je literatura?4. Praktické ukázky metod literární vědy.5. Interpretace a nadinterpretace.6. Příběh, syžetová osnova.7. Narace. Narativní způsoby v české literatuře.

Literatura

CULLER, J. Krátký úvod do literární teorie. Brno: Host, 2002.Literárněvědné časopisy Host, Tvar, Česká literatura, Ladění;studie ze sborníkůDOLEŽEL, L. Narativní způsoby v~české literatuře. Praha: Český spisovatel, 1993.BÍLEK, Petr A. Hledání jazyka interpretace :k modernímu prozaickému textu. Vyd. 1. Brno: Host, 2003. 360 s. ISBN 80-7294-080-5. info

Garant

doc. PhDr. Jiří Poláček, CSc.

Vyučující

Mgr. Ester Nováková, Ph.D.