Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář k aktuálním problémům jazykové správnosti (CJ3BP_JPJS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJ3BP_JPJS - Seminář k aktuálním problémům jazykové správnosti, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto semináře bude student schopen vymezit kultivovanou formu národního jazyka v komunikaci mluvené i psané.Předmět navazuje na jazykovědné disciplíny Úvod do studia českého jazyka a Fonetika a fonologie českého jazyka a zaměřuje se na otázky jazykové správnosti v současných jazykových projevech. V prvních seminářích se předpokládá prohlubování dosavadních znalostí o jazyce. Následovat bude vysvětlení pojetí jazykové správnosti v pravopise, morfologii, popř. v jiných jazykových rovinách a hodnocení některých často diskutovaných jevů jako jazykově správných x nesprávných. Součástí seminářů budou i jazykové korektury textu.

Osnova

1. Jazyk, jazykový systém. Jazykové roviny, jazykovědné disciplíny.2. Problém spisovnosti x nespisovnosti. Jazyková správnost. Norma, kodifikace. Kodifikační příručky a práce s nimi.3. Grafická stránka jazykových projevů. Český pravopis. Pravopis a jazyková správnost.4. Morfologická stránka jazykových projevů. Jazyková správnost v morfologii. Proměny v kodifikaci dříve a dnes.5. Nejčastější odchylky od jazykové správnosti v současných psaných textech. Možné příčiny jazykových odchylek.6. Nejčastější odchylky od jazykové správnosti v žákovských a studentských pracích, jejich příčiny. Možnosti jejich odstranění.7. Pravopisné a lexikální korektury textů.

Literatura

KNESELOVÁ, Helena a Květoslava KLÍMOVÁ . Texty ke korekturám. Pro studenty učitelství českého jazyka na všech stupních škol. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2001. 70 s. ISBN 80-210-2540-9. infoSpisovnost a nespisovnost dnes :sborník příspěvků z mezinárodní konference Spisovnost a nespisovnost v současné jazykové a literární komunikaci, Šlapanice u Brna 17.-19. ledna 1995. Edited by Rudolf Šrámek. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 1996. 261 s. ISBN 80-210-1304-4. infoBALHAR, Jan. O češtině každodenní. 1. vyd. Brno: Blok, 1984. 286 s. infoDANEŠ, František. Český jazyk na přelomu tisíciletí. 1. vyd. Praha: Academia, 1997. 292 s. ISBN 80-200-0617-6. infoHAUSER, Přemysl , Helena KNESELOVÁ , Eva MINÁŘOVÁ , Květoslava KLÍMOVÁ , Karla ONDRÁŠKOVÁ a Ivana KOLÁŘOVÁ . Slovník jazykovědné terminologie k učebnicím českého jazyka pro základní školy. 1. vyd. Brno: Nová škola, 2001. 108 s. ISBN 80-7289-032-8. info

Požadavky

Předpokládá se znalost Pravidel českého pravopisu.

Garant

doc. PhDr. Eva Minářová, CSc.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Marek Lollok