Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současná česká syntax 1 (CJ3BP_JSy1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJ3BP_JSy1 - Současná česká syntax 1, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem studijního předmětu je osvojení základní syntaktické terminologie a postupu analýzy syntaktických jednotek.Předpokládá se, že v závěru kurzu student:1. Ovládá syntaktickou terminologii a terminologii současných syntaktických teorií týkajících se výpovědi a věty jednoduché2. Je schopen vysvětlit rozdíl v pojetí stavby jednoduché věty v "tradiční" analytické syntaxi a syntaxi valenční3. Dokáže provést komplexní analýzu jednoduché věty z různých hledisek (analytická syntax, valenční syntax).4. vysvětlí vztah mezi formální a sémantickou stránkou (povrchovou a hloubkovou strukturou) věty.5. dokáže správně interpretovat prostředky komunikačních funkcí v závislosti na komunikační situaci a kontextu.

Osnova

1. Syntax jako lingvistická disciplína. Syntax sémantická a syntax formální. Významné osobnosti české syntaxe. Významné syntaktické práce.2. Základní syntaktické pojmy: věta, souvětí, text; výpověď, výpovědní spojení, promluva.3. Výpověď. Propoziční obsah výpovědi a komunikační funkce výpovědi.4. Modalita výpovědi, prostředky jejího vyjadřování. Modalita jistotní. Modalita voluntativní. Funkce modálních sloves, postojových predikátorů a částic při vyjadřování modality výpovědi.5. Emocionální postoje mluvčího a jejich vyjadřování.6. Větné struktury. Syntaktické vztahy (koordinace, subordinace, apozice, predikace). Vyjadřování determinace shodou, řízeností a přimykáním .7. Věta jednoduchá. Syntaktické vztahy ve větě jednoduché. Různé pohledy na stavbu věty jednoduché: syntaxe analytická, syntax valenční.8. Větné členy základní a rozvíjející. Věty podmětové a bezpodmětové, větné ekvivalenty. Typ bezpodmětových vět podle významu a typu přísudku.9. Sloveso a jeho valence. Klasifikace větných struktur podle valenčního potenciálu přísudkového slovesa.10. Sémantická stránka větných struktur. Valence a intence. Sémantické role participantů ve větě. Sémantická hierarchizace větné struktury.11. Možnost využití materiálu Českého národního korpusu pro sledování vybraných syntaktických jevů.

Literatura

ŠTÍCHA, František a kol. Akademická gramatika spisovné češtiny. 1. vyd. Praha: Academia, 2013. 974 s. ISBN 978-80-200-2205-9. infoGREPL, Miroslav. Příruční mluvnice češtiny. Vyd. 2., opr. Praha: Lidové noviny, 2003. 799 s. ISBN 80-7106-134-4. infoČeština - řeč a jazyk. Edited by Marie Čechová. 2. přeprac. vyd. Praha: ISV nakladatelství, 2000. 407 s. ISBN 80-85866-57-9. infoGREPL, Miroslav a Petr KARLÍK . Skladba češtiny. 1. vyd. Olomouc: Votobia, 1998. 503 s. ISBN 80-7198-281-4. infoMluvnice češtiny. 3, Skladba. 1. vyd. Praha: Academia, 1987. 746 s. infoDANEŠ, František, Zdeněk HLAVSA a Miroslav GREPL. Mluvnice češtiny. 3, Skladba. 1. vyd. Praha: Academia, 1987. 746 s. info

Požadavky

CJ3BP_JMor Morfologie současného ČJ Absolvování předmětu předpokládá úspěšné ukončení předmětu CJ3BP_JMor (Morfologie současného českého jazyka).

Garant

doc. PhDr. Eva Minářová, CSc.

Vyučující

PhDr. Ivana Kolářová, CSc.