Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současná česká syntax 2 (CJ3BP_JSy2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJ3BP_JSy2 - Současná česká syntax 2, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět následuje po Současné české syntaxi 1. Na analýzy věty jednoduché navazuje rozborem souvětí. Pozornost je věnována vysvětlování vztahů mezi větami v souvětí, různým kritériím klasifikaci vedlejších vět.V závěru semestru mají být studenti schopni:1. Znázornit stavbu jakéhokoliv souvětí;2. Vysvětlit vztahy v souvětí, určit druhy vedlejších vět a poměry mezi hlavními větami;3. Vysvětlit vztahy vět a souvětí v textu.

Osnova

1. Odlišení věty jednoduché od souvětí podle stanovených kritérií.2. Spojování vět v souvětí. Spojovací výrazy, jejich charakteristika významová, slovnědruhová, syntaktická. Věta závislá, věta řídící.3. Věta hlavní a vedlejší. Kritéria rozlišení věty hlavní a věty vedlejší.4. Vztah věty závislé k větě řídící z hlediska vztahu obsahu věty závislé k přísudkovému slovesu věty řídící. Rozlišování tzv. spojených a zapojených větných propozic.5. Druhy souvětí.6. Juxtapozice. Odlišení souvětí s juxtaponovanými větami od souvětí souřadného. Souvětí podřadné.7. Parataktické spojení vět v souvětí. Významový poměr mezi paratakticky spojenými větami a jazykové prostředky jeho vyjádření. Paratakticky spojené věty hlavní a vedlejší.8. Hypotaktické vztahy v souvětí a prostředky jejich vyjádření. Typy hypotaktických vztahů v textu, jazykové prostředky jejich vyjádření.9. Kritéria klasifikace vedlejších vět v souvětí. Věta závislá ve valenčním poli přísudkového slovesa věty řídící.10. Souvětí složité, syntaktické vztahy v složitém souvětí. Typy složitých souvětí. Složité souvětí s vloženými větami závislými.11. Grafické znázornění stavby souvětí se zřetelem k souvětí složitému.12. Věta a text. Výpověď a promluva. Segmentace textu / promluvy. Textové / promluvové jednotky. Formální a významové vztahy mezi textovými jednotkami.13. Analýza tematicko-rematické posloupností v konkrétním textu s využitím znalostí o aktuálním členění výpovědi.

Literatura

ŠTÍCHA, František a kol. Akademická gramatika spisovné češtiny. 1. vyd. Praha: Academia, 2013. 974 s. ISBN 978-80-200-2205-9. infoGREPL, Miroslav. Příruční mluvnice češtiny. Vyd. 2., opr. Praha: Lidové noviny, 2003. 799 s. ISBN 80-7106-134-4. infoČeština - řeč a jazyk. Edited by Marie Čechová. 2. přeprac. vyd. Praha: ISV nakladatelství, 2000. 407 s. ISBN 80-85866-57-9. infoGREPL, Miroslav a Petr KARLÍK . Skladba češtiny. 1. vyd. Olomouc: Votobia, 1998. 503 s. ISBN 80-7198-281-4. infoMluvnice češtiny. 3, Skladba. 1. vyd. Praha: Academia, 1987. 746 s. info

Požadavky

CJ3BP_JSy1 Současná česká syntax 1 Absolvování předmětu předpokládá úspěšné ukončení předmětu CJ2BP_JSy1 (Syntax českého jazyka I).

Garant

doc. PhDr. Eva Minářová, CSc.

Vyučující

PhDr. Ivana Kolářová, CSc.