Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tvoření slov v současné češtině (CJ3BP_JTSC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJ3BP_JTSC - Tvoření slov v současné češtině, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je procvičit vědomosti získané na přednášce a samostatným studiem: základní slovotvorné pojmy, slovotvorný systém a jeho uspořádání, základní slovotvorné způsoby a postupy. Odvozování substantiv, adjektiv, sloves, adverbií; skládání substantiv a adjektiv; zkracování; okrajové způsoby tvoření slov. Studenti mají získat dovednost rozebrat slovo na základě stanoveného algoritmu (včetně vyjádření pomocí vzorce), určit jeho zařazení do slovotvorného systému a posoudit produktivitu.

Osnova

1. Tvoření slov ve verbální komunikaci.2. Nauka o tvoření slov jako jazykovědná disciplina.3. Základní slovotvorné pojmosloví.4. Slovotvorný systém.5. Tvoření základních druhů slov.6. Slovotvorné vývojové tendence z hlediska onomaziologických postupů v současné slovní zásobě.7. Slovotvorba a škola.

Literatura

UHER, František a Helena KNESELOVÁ . Nauka o tvoření slov. Tematické okruhy a cvičení. 1. vyd. Brno: PdF MU v Brně, 1999. 74 s. ISBN 80-210-2183-7. infoMluvnice češtiny. 1, Fonetika, fonologie, morfonologie a morfemika, tvoření slov. 1. vyd. Praha: Academia, 1986. 566 s. infoDOKULIL, Miloš, Jaroslav KUCHAŘ a František DANEŠ. Tvoření slov v češtině. 2, Odvozování podstatných jmen. 1. vyd. Praha: Academia, 1967. 779 s. infoDOKULIL, Miloš. Tvoření slov v češtině. 1, Teorie odvozování slov. Vyd. 1. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. 263 s., př. info

Požadavky

Předpokladem je složení zápočtu z lexikologie současné češtiny. Zkouška z tvoření slov v současné češtině zahrnuje zahrnuje rovněž disciplinu lexikologie současné češtiny.It is presupposed that the student has finished the Lexicology of Contemporary Czech. The examination in Word forming in Contemporary Czech contents the knowledge of lexikology of Czech language.

Garant

doc. PhDr. Eva Minářová, CSc.

Vyučující

PaedDr. Ivo Martinec, CSc.