Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická mluvnice českého jazyka 2 (CJ3DC_JHM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJ3DC_JHM2 - Historická mluvnice českého jazyka 2, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kursu bude student schopen: 1. Porozumět staročeskému textu; 2. Rozpoznat a uvést jazykové a stylistické rysy češtiny 14.-18. století na vybraných textech této doby; 3. Vyhledat vhodné texty z různých vývojových období češtiny a didakticky je využít při výuce českého jazyka na střední škole.

Osnova

1. Četba staročeských textů ze 14. století. Srovnání fonologického systému 13. a 14. století. Hláskové změny probíhající ve 14. století, jejich doklady v textech. Charakteristické rysy spřežkového pravopisu, jeho úskalí.2. České texty 15. a 16. století, odraz proběhnuvších a probíhajících změn v nich. Jejich srovnání s texty 14. století a s texty novočeskými.3. Gramatické práce 16. století. Náměšťská mluvnice. Jan Blahoslav. Slovníky.4. Pobělohorské období a problematika jeho hodnocení. Tzv. barokní čeština, barokní literární památky. České gramatiky 17. a 18. století.5. J. Dobrovský a jeho lingvistické práce. Kodifikace. Práce J. Jungmanna.6. Kodifikace v období brusičství 19. století. Tzv. Matiční brusy. Vytváření oborových terminologií.

Literatura

Daňhelka, Jiří - Hrabák, Josef - Havránek, Bohuslav. Výbor z české literatury od počátků po dobu husitskou. Prava: Nakladatelství Československé akademie věd, 1957.DAŇHELKA, Jiří, Bohuslav HAVRÁNEK a Naděžda KVÍTKOVÁ. Staročeská Kronika tak řečeného Dalimila : vydání textu a veškerého textového materiálu. 1, Úvod. Text kroniky v základním rukopise. Textový materiál předmluvy a kapitol 1 až 52. Praha: Academia, 1988. 612 s. infoDAŇHELKA, Jiří, Bohuslav HAVRÁNEK a Naděžda KVÍTKOVÁ. Staročeská Kronika tak řečeného Dalimila : vydání textu a veškerého textového materiálu. 2, Textový materiál kapitol 53 až 103 a doplňků. Praha: Academia, 1988. 604 s. infoStaročeská bible Drážďanská a olomoucká : kritické vydání nejstaršího českého překladu bible ze 14. století. 1, Evangelia. Edited by Vladimír Kyas - Bohuslav Havránek. Vyd. 1. Praha: Academia, 1981. 378 s., [6. infoVýbor z české literatury doby husitské. Sv. 2. Edited by Bohuslav Havránek. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1964. infoDAŇHELKA, Jiří, Josef HRABÁK a Bohuslav HAVRÁNEK. Výbor z české literatury doby husitské. Sv. 1. Vyd. 1. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1963. 533 s., 37. infoDALIMIL. Nejstarší česká rýmovaná kronika tak řečeného Dalimila [Dalimil, 1958] : Kronika Dalimilova (Unif.). Edited by Bohuslav Havránek - Jiří Daňhelka, Edited by Zdeněk Kristen. 2. vyd. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1958. 343 s., [4. info

Garant

doc. PhDr. Eva Minářová, CSc.

Vyučující

Mgr. Hana Svobodová