Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Onomastika 2 (CJ3DC_JOn2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJ3DC_JOn2 - Onomastika 2, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět navazuje na Základy onomastiky a předpokládá u studentů znalost základních onomastických pojmů (proprium, propriální sféra jazyka aj.). Práce v semináři je zaměřena na rozbor struktury vlastních jmen, na analýzu propriálních formantů a tzv. onolexémů, na typologii propriální motivace a pojmenovacích modelů. Hlavní pozornost je věnována toponymii a antroponymii (zvláště hypokorystikům) a jejich fungování v komunikaci. Studenti urgují způsoby tvoření vlastních jmen a repertoár jejich formálních prostředků. Důraz je kladen na antroponymii.Cílové dovednosti:1. rozlišovat kategorii apelativního a propriálního významu;2. orientovat se v hlavních způsobech tvoření vlastních jmen;3. objasňovat vztah mezi propriet a propriální pojmenovanou skutečností, např. odraz přírodních a společenských jevů v propriích apod.;4. včlenit získané vědomosti do školní výuky češtiny a společenské výchovy.

Osnova

1. Analýza toponym a hydronym.2. Analýza antroponym.3. Rozbory konkrétních vlastních jmen.4. Onomastika a škola. Uplatnění onomastických poznatků ve výuce českého jazyka na základní škole.5. Problematika psaní velkých písmen u vlastních jmen.6. Interpretace slovotvorných prostředků pro tvoření vlastních jmen.

Literatura

ŠRÁMEK, Rudolf . Úvod do obecné onomastiky. 1999. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1999. 191 s. ISBN 80-210-2027-X. infoPLESKALOVÁ, Jana . Tvoření pomístních jmen na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd. Jinočany: H&H, 1992. 151 s. infoSVOBODA, Jan. Staročeská osobní jména a naše příjmení. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1964. 317 s. info

Garant

doc. PhDr. Eva Minářová, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Rudolf Šrámek, CSc.PaedDr. Ivo Martinec, CSc.