Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současné slovotvorné postupy 1 (CJ3DC_JSp1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJ3DC_JSp1 - Současné slovotvorné postupy 1, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po ukončení tohoto kurzu student bude schopen porozumět lexikální stránce češtiny a vysvětlit významové vztahy ve slovní zásobě; použít informace o lexiku k analýze textu; předkládat odůvodněná rozhodnutí v oblasti tvoření slov; na základě nabytých znalostí odvodit i neznámé souvislosti; interpretovat slovotvorné jevy.

Osnova

Prohlubování a rozšiřování poznatků o slovotvorbě současného jazyka českého.Slovotvorná analýza jazykového materiálu.Učivo o slovotvorbě ve středoškolských učebnicích češtiny.Broadening the knowledge about word formation in contemporary Czech.Word-formig analysis of language material.Teaching matter about word formation in secondary school textbook of Czech.

Literatura

UHER, František a Helena KNESELOVÁ . Nauka o tvoření slov. Tematické okruhy a cvičení. 1. vyd. Brno: PdF MU v Brně, 1999. 74 s. ISBN 80-210-2183-7. infoUHER, František. Nauka o slovní zásobě : tématické okruhy a cvičení [Uher, 1998]. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 1998. 62 s. ISBN 80-210-1766-X. infoDANEŠ, František, Miloš DOKULIL a Jaroslav KUCHAŘ. Tvoření slov v češtině. 2, Odvozování podstatných jmen. 1. vyd. Praha: Academia, 1967. 779 s., př. infoDOKULIL, Miloš. Tvoření slov v češtině. 1, Teorie odvozování slov. Vyd. 1. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. 263 s., př. info

Garant

doc. PhDr. Eva Minářová, CSc.

Vyučující

PaedDr. Ivo Martinec, CSc.