Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Závěrečná práce 1 (CJ3DC_JZP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJ3DC_JZP1 - Závěrečná práce 1, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je vedení studenta při přípravě a zpracování závěrečné práce po stránce odborné i didaktické. Seminář napomáhá studentům vymezit cíl a předmět jejich výzkumu, uvádí do problematiky lingvistické vědecké práce, objasňuje optimální metody a postupy zpracování jazykového materiálu. Předpokládá se, že v závěru semestru:- student má vymezený cíl a metodologii závěrečné práce;- student sestavil rešerši pro závěrečnou práci;- student připravil plán výzkumu;- student realizoval část výzkumu.

Osnova

1. Cíl a předmět bádání v jazykovědě. Diachronní a synchronní přístupy.2. Problematika vědecké lingvistické práce, výzkumné metody. Optimální metody zpracování jazykového materiálu. Hypotéza excerpce jazykových jevů, výzkumná sonda, výzkum (event. předvýzkum) atd.3. Odborná správnost – soulad se stavem poznání vědního oboru. Prezentace nových poznatků.4. Jazyková kultura a terminologická správnost.

Literatura

Vádemékum autora odborné a vědecké práce :(se zaměřením na práce pedagogické). Edited by Vladimír Spousta. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2000. 158 s. ISBN 80-210-2387-2. infoČMEJRKOVÁ, Světla, František DANEŠ a Jindra SVĚTLÁ. Jak napsat odborný text. Vyd. 1. Voznice: LEDA, 1999. 255 s. ISBN 80-85927-69-1. info

Garant

doc. PhDr. Eva Minářová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Eva Minářová, CSc.PhDr. Ivana Kolářová, CSc.doc. PhDr. Jana Marie Tušková, Ph.D.PaedDr. Ivo Martinec, CSc.prof. PhDr. Rudolf Šrámek, CSc.PaedDr. Květoslava Klímová, Ph.D.Mgr. et Mgr. Marek LollokPhDr. Mgr. Dagmar Sochorová, Ph.D.Mgr. Hana SvobodováMgr. Hana Žižková