Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká próza 90. let 20. století (CJ3DC_LCPr)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJ3DC_LCPr - Česká próza 90. let 20. století, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti budou schopni objasnit vývoj literárních směrů a proudů v daném období české literatury. Budou schopni identifikovat a analyzovat styl výrazných literárních osobností daného období. Budou schopni interpretovat literární díla a obhájit a podpořit své názory literárně vědnými znalostmi.Záměrem semináře je poskytnout studentům orientaci v polistopadovém vývoji české prózy. Nastíněny budou základní tendence, vrstvy a proudy (např. autenticitní či fantaskní (postmoderní)literatura a pod. ), jakož i monografické profily vybraných osobností. Hlubší průniky do této problematiky budou realizovány prostřednictvím rozborů a interpretací. Studenti také budou seznámeni s bohatým spektrem sekundární literatury.

Osnova

1. K problematice deníkové a memoárové literatury devadesátých let.2. Reflexe chronotopu velkoměsta. Úvahy nad tvorbou M. Ajvaze, D. Hodrové , J. Kratochvila a J. Topola3. Labyrintem záhad a tajemství: R. Ludva, M. Urban, J. Jandourek,V. Vokolek4. Tři pokusy o „normalizační“ anamnézu: M. Viewegh, H. Daněk, B. Vaněk-Úvalský5. V zajetí lyrizace výpovědi. P. Brycz, J. Vrak, J. Balabán6. Mezi originalitou a manýrou. Ke kompoziční výstavbě próz V. Kahudy a E. Hakla7. Otazníky současné ženské prózy: Nad tvorbou A. Berkové a I. Douskové.

Literatura

MACHALA, Lubomír. Literární bludiště :bilance polistopadové prózy. Vyd. 1. Praha: Brána, 2001. 241 s., 6. ISBN 80-7243-139-0. info

Garant

doc. PhDr. Jiří Poláček, CSc.

Vyučující

Mgr. Miroslav Chocholatý, Ph.D.