Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikální pravopis 1 (CJKAd_LeP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJKAd_LeP1 - Lexikální pravopis 1, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předpokládá se, že po ukončení předmětu účastník:– dokáže využít znalosti o psaní přejatých slov v praxi (s a z v konkrétních slovech, označování délky samohlásek, psaní ú a ů v domácích a přejatých slovech);– bude ovládat psaní titulů a značek za čísly;– porozumí rozdílu mezi spojovníkem a pomlčkou;– dokáže využít uvedené znalosti o psaní spojovníku a pomlčky v konkrétních případech;– v případě nejasností bude umět najít poučení v jazykové příručce.

Osnova

1. Psaní přejatých slov. Psaní s a z v konkrétních přejatých slovech. Označování délky samohlásek v přejatých slovech. Psaní ú a ů v domácích a přejatých slovech.2. Zkratky a značky. Psaní titulů. Rozdíl v psaní mezery mezi číslem a značkou. Typ 10 km = deset kilometrů. // 10km = desetikilometrový.3. Psaní spojovníku. Typ Novotná-Jedličková, Brno-Bystrc.4. Psaní pomlčky. Typ otevírací doba 8–16 hodin, zápas Sparta–Slavia, cestovatelská dvojice Zikmund–Hanzelka.

Literatura

Akademická příručka českého jazyka. ISBN 9788020023278. infoSlovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost :s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Edited by Josef Filipec. 4. vyd. Praha: Academia, 2007. 647 s. ISBN 978-80-200-1347-7. infoPravidla českého pravopisu. Praha: Academia, 2005. 391 s. ISBN 80-200-1327-X. info

Garant

PhDr. Ivana Kolářová, CSc.

Vyučující

Mgr. Iva Janoušová