Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané aspekty morfologického pravopisu (CJKAd_MorP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJKAd_MorP - Vybrané aspekty morfologického pravopisu, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předpokládá se, že po ukončení předmětu účastník:– porozumí pravidlům morfologického pravopisu u přídavných jmen, zájmen, číslovek a sloves;– dokáže využít uvedené znalosti v praxi, tj. zvládne správně aplikovat pravidla pro užití souhláskových skupin při odvozování příponami, správně použít náležitý tvar zájmen i skloňovat a užít vhodných tvarů kombinovaných číslovkových výrazů ve větách;– v případě nejasností bude umět najít poučení v jazykové příručce.

Osnova

1. Vybrané aspekty morfologického pravopisu u přídavných jmen. Pravidla pro užití souhláskových skupin při odvozování příponami. Vysvětlení rozdílu mezi přídavnými jmény přivlastňovacími a náležitými tvary substantiv.2. Vybrané aspekty morfologického pravopisu u zájmen. Skloňování a užití náležitých tvarů ve větách.3. Vybrané aspekty morfologického pravopisu u číslovek. Kombinované číslovkové výrazy, jejich skloňování a náležité užití ve větách.4. Procvičování probíraných aspektů morfologického pravopisu.

Literatura

doporučená literaturaAkademická příručka českého jazyka. ISBN 9788020023278. infoneurčenoSlovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost :s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Edited by Josef Filipec. 4. vyd. Praha: Academia, 2007. 647 s. ISBN 978-80-200-1347-7. infoPravidla českého pravopisu. Praha: Academia, 2005. 391 s. ISBN 80-200-1327-X. info

Garant

PhDr. Ivana Kolářová, CSc.

Vyučující

Mgr. Hana Žižková