Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fonetika a fonologie českého jazyka (CS2RC_JFon)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CS2RC_JFon - Fonetika a fonologie českého jazyka, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto předmětu bude student schopen porozumět akustické stavbě řeči, srovnávání mluveného a psaného projevu. Pozornost je věnována také vlastnímu písemnému projevu posluchačů po stránce ortografické. Procvičována bude fonetická transkripce, posluchači budou seznámeni se zásadami ortofonie a ortoepie, klasifikace samohlásek a souhlásek, stavba slabiky, členění souvislé řeči a zásady výslovnosti v češtině (slova domácí, přejatá). Klade se důraz též na obměny výslovnosti fonémů v souvislé řeči, na zvukovou stavbu češtiny a její grafický záznam.

Osnova

1. Fonetika a fonologie jako lingvistické disciplíny. Významní čeští představitelé fonetiky a fonologie.2. Fonetický a fonologický přepis.3. Klasifikace hlásek v češtině z hlediska fonetického a fonologického.4. Zvukové prostředky souvislé řeči. Intonace, přízvuk, melodie.5. Spisovná výslovnost slov domácích a přejatých. Nejčastější problémy výslovnosti, možnosti jejich odstranění.6. Zvuková stavba češtiny a její grafický záznam.7. Změny v proudu řeči asimilace, akomodace aj.8. Pravidla českého pravopisu.

Literatura

Československá akademie věd. Mluvnice češtiny. D 1 : Fonetika. Fonologie. Morfonologie a morfemika. Tvoření slov. 1. vyd. Praha: Academia, 1986. 566 s. infoPALKOVÁ, Zdena. Fonetika a fonologie češtiny :s obecným úvodem do problematiky oboru. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1994. 366 s. ISBN 80-7066-843-1. infoGREPL, Miroslav. Příruční mluvnice češtiny. Vyd. 2., opr. Praha: Lidové noviny, 2003. 799 s. ISBN 80-7106-134-4. infoČECHOVÁ, Marie. Čeština - řeč a jazyk. Praha: ISV nakladatelství, 1996. 380 s. ISBN 80-85866-12-9. infoONDRÁŠKOVÁ, Karla , Helena STRAKOVÁ a František KALANDRA . Pravopis nejen pro školu. 1. vyd. Brno - Tišnov: Masarykova univerzita - SURSUM Tišnov, 2004. ISBN 80-7323-4. info

Požadavky

Předpokladem je maturita z českého jazyka.

Garant

doc. PhDr. Eva Minářová, CSc.

Vyučující

PhDr. Mgr. Dagmar Sochorová, Ph.D.Mgr. et Mgr. Marek LollokMgr. Hana Žižková