Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tvoření slov v českém jazyce (CS2RC_JTSC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CS2RC_JTSC - Tvoření slov v českém jazyce, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen porozumět lexikální stránce češtiny a vysvětlit významové vztahy ve slovní zásobě; použít informace o lexiku k analýze textu; předkládat odůvodněná rozhodnutí v oblasti tvoření slov; na základě nabytých znalostí odvodit i neznámé souvislosti; interpretovat slovotvorné jevy.

Osnova

1. Tvoření slov ve verbální komunikaci.2. Nauka o tvoření slov jako jazykovědná disciplina.3. Základní slovotvorné pojmosloví.4. Slovotvorný systém.5. Tvoření základních druhů slov.6. Slovotvorné vývojové tendence z hlediska onomaziologických postupů v současné slovní zásobě.7. Slovotvorba a škola.1. Formation of words in verbal communication.2. Formation of words as linguistic discipline.3. Basic word-forming terminology.4. Word-forming system.5. Forming of basic word forms.6. Word-forming development tendencies form the position of onomastic methods in contemporary vocabulary.7. Word forming and school.

Literatura

UHER, František a Helena KNESELOVÁ . Nauka o tvoření slov. Tematické okruhy a cvičení. 1. vyd. Brno: PdF MU v Brně, 1999. 74 s. ISBN 80-210-2183-7. infoMluvnice češtiny. 1, Fonetika, fonologie, morfonologie a morfemika, tvoření slov. 1. vyd. Praha: Academia, 1986. 566 s. infoDOKULIL, Miloš, Jaroslav KUCHAŘ a František DANEŠ. Tvoření slov v češtině. 2, Odvozování podstatných jmen. 1. vyd. Praha: Academia, 1967. 779 s. infoDOKULIL, Miloš. Tvoření slov v češtině. 1, Teorie odvozování slov. Vyd. 1. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. 263 s., př. info

Požadavky

Zkouška z tvoření slov v českém jazyce zahrnuje zahrnuje rovněž disciplinu lexikologie českého jazyka.The examination of Word formation in Czech language contents the knowledge of lexikology of Czech language

Garant

doc. PhDr. Eva Minářová, CSc.

Vyučující

PaedDr. Ivo Martinec, CSc.