Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Další cizí jazyk (DCJDR_NCJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DCJDR_NCJ - Další cizí jazyk, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je osvojení znalosti dalšího cizího jazyka v takovém rozsahu (B1), aby byl doktorand schopen komunikovat a rovněž sledovat s porozuměním odborný psaný projev a prezentovat strukturu své připravované disertační práce v cizím jazyce.

Osnova

Jedná se předmět bloku tzv. společného základu doktorského studijního programu, který je povinný pro všechny doktorandy. Je možno zvolit anglický, německý, ruský nebo francouzský jazyk.Předmět je zaměřen na zvládnutí těchto oblastí:1. Četba cizojazyčné odborné literatury z okruhu studovaného vědního oboru ve vymezeném rozsahu – 100 stránek.2. Zvládnutí klíčové odborné terminologie v cizím jazyce.3. Zdokonalení se v základních akademických lingvistických dovednostech, podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky dosažení minimálně úrovně B1 v receptivních dovednostech.4. Písemné vypracování strukturovaného životopisu, anotace přečtené literatury – odborného textu, tezí doktorské práce, souhrnu informací o současném zaměstnání, odbornosti, uchazečově doktorském studiu a jeho zaměření.Písemná část zkoušky: Nejméně týden před konáním ústní části zkoušky student odevzdá mailem garantovi zvoleného cizího jazyka v elektronické písemné podobě následující materiály, vypracované v příslušném cizím jazyce: - anotaci přečtené literatury – odborného textu s bibliografickými údaji - informaci o tématu doktorské práce - strukturovaný životopis - slovníček klíčové odborné terminologie, tj. vybrané odborné termíny z oblasti . Rozsah každé dílčí položky je minimálně 1 normovaná strana (tj. 1 800 znaků) v elektronické podobě.Ústní část zkoušky: V rámci ústní zkoušky doktorand prezentuje připravovanou disertační práci, je ověřena znalost klíčové odborné terminologie ve zvoleném cizím jazyce. Doktorand prokáže, že je schopen komunikovat a rovněž sledovat s porozuměním odborný psaný projev, dokáže prezentovat strukturu své připravované disertační práce v cizím jazyce.

Literatura

odborná cizojazyčná literatura dle zaměření disertační práceSalins, G.-D. Exercices de grammaire. Perfectionnement. Paris: Hatier, 1988.OXENDEN, Clive, Christina LATHAM-KOENIG, Paul SELIGSON a Lindsay CLANDFIELD. New English file. 1st ed. Oxford: Oxford University Press, 2005. 240 s. ISBN 9780194384346. infoJARMUŻEK, Elżbieta. Kommunikation in sozialen und medizinischen Berufen. 1. vyd. München: Goethe Institut, 2003. 152 s. ISBN 80-7238-286-1. infoTIONOVÁ, Alena. Francouzština pro pokročilé. Vyd. 1. Praha: LEDA, 2000. 526 s. ISBN 80-85927-80-2. infoPRAVDA, Miroslav a Marie PRAVDOVÁ. Francouzština pro samouky. Dotisk 2. vyd. Voznice: LEDA, 1999. 463 s. ISBN 80-85927-07-1. infoMURPHY, Raymond. English grammar in use : a self-study reference and practice book for intermediate students. 2nd ed. Cambridge: Cambridge University Press, 1995. x, 350 s. ISBN 0-521-43680-X. infoBENEŠ, Eduard, Václav STEHLÍK a Jaroslav BALOUN. Němčina pro vědecké a odborné pracovníky : kurs pro středně pokročilé. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1965. 358 s. info

Garant

prof. PhDr. Věra Janíková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jana Baroková, Ph.D.PaedDr. Renée Grenarová, Ph.D.doc. Mgr. Světlana Hanušová, Ph.D.Mgr. Marcela Poučová, Ph.D.