Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia dějepisu (De2BK_UDSD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu De2BK_UDSD - Úvod do studia dějepisu, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět plní důležitou funkci v oblasti informativní a v orientaci posluchačů při vyhledávání, studiu a zpracování poznatků z literatury a pramenů, včetně stanovení nejdůležitějších metod, postupů a prostředků při studiu i výzkumu, tj. vlastního historického řemesla. Uvádí studenty nejen do studia historie, ale také do vysokoškolského studia vůbec. Předmět vytváří nezbytný základ pro studium všech dalších historických oborů a předmětů, neboli pro studium vývoje vlastního historického procesu.

Osnova

Teoretické základy (předmět, úkoly historie, vývoj názorů na dějiny, filozofie českých dějin). Organizace historické práce (vysoké školy, ústavy, historické společnosti, slovníky, bibliografie, časopisy, archivy a muzea, knihovny, památková péče). Teorie a praxe v historikově práci. Etapy vědecké historické práce. Metody, publikování výsledků práce.

Literatura

VACULÍK, Jaroslav a František ČAPKA. Úvod do studia dějepisu a historický proseminář. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 2000. 119 s. ISBN 80-210-2482-8. info

Garant

prof. PhDr. Jaroslav Vaculík, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. František Čapka, CSc.