Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Archeologická praxe (De2BP_ARPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu De2BP_ARPR - Archeologická praxe, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Archeologická praxe volně navazuje na předmět "praktická cvičení z archeologie. Výuka probíhá na archeologické expedici ve Znojmě – Hradišti. Studentům poskytuje možnost aktivně se zapojit do výzkumné činnosti přímo v terénu a rozšířit si tak svoje vědomosti a poznatky o praktické zkušenosti z archeologie (konzervace, rekonstrukce předmětů – hlavně keramiky, technická dokumentace, kreslení, fotografování, zhotovování plánů apod.). Současně jim předmět umožňuje proniknout hlouběji do vlastní archeologické práce a umožňuje jim rovněž podílet se na zpracovávání výsledků terénního bádání.Cílem předmětu je získání základních vědomostí o problematice a osvojení dovedností, které mohou být využity i v běžné pedagogické praxi.Jako jediná z pedagogických fakult v ČR má katedra historie PdF MU možnost provádět samostatné archeologické výzkumy ve Znojmě (dekret MK ČR). O účast na těchto výzkumech mají zájem nejen studenti katedry, ale také studenti jiných fakult MU, jiných vysokých škol z ČR i ze zahraničí (výměnné studijní pobyty na výzkumech v Rakousku a Francii). Mezinárodní spolupráci dále rozšiřujeme. Již tradičně se výzkumu zúčastňují také absolventi a učitelé z praxe.

Osnova

Řešené dílčí úkoly studentů budou vycházet z aktuálních potřeb archeologického výzkumu velkomoravského mocenského centra ve Znojmě -Hradišti.

Literatura

Časopis Ve službách archeologie I. - VII., ISSN 1802 – 5463

Garant

doc. PhDr. Bohuslav Klíma, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Bohuslav Klíma, CSc.