Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politické soudní procesy v Československu po roce 1945 (De2MP_PSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu De2MP_PSP - Politické soudní procesy v Československu po roce 1945, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování kurzu bude student schopen zařadit problematiku zinscenovaných soudních procesů a politické perzekuce v Československu do širšího kontextu soudobých národních dějin. Dovede analyzovat pravděpodobné příčiny nezákonných soudních procesů v ČSR. Bude schopen na příkladu konkrétních kauz popsat podíl Státní bezpečnosti na přípravě procesů a osvětlit vliv komunistické strany na průběh vlastního jednání soudu i na stanovování výše trestu. Student bude dále schopen přiblížit detailnější stránky dané problematiky (účast agentů – provokatérů, brutální vyšetřovací metody, život ve vazbě a ve výkonu trestu, rehabilitace a amnestie, perzekuce rodinných příslušníků odsouzených, život politických vězňů po návratu na svobodu aj.) Student také rozvine své kompetence k didaktickému využití této problematiky.

Osnova

Zakladatelská léta komunistického režimu v ČSRPolitické soudní procesy a jejich role v systému vlády komunistické stranyStátní bezpečnost a její tajní spolupracovníciVyšetřování – vězni, vyšetřovatelé a jejich metodySoudní proces – role soudců, prokurátorů, obhájců a KSČ na přípravě procesůNejznámější procesy – Heliodor Píka, Milada Horáková a spol., Protistátní spiklenecké centrum (Rudolf Slánský a spol.), skupiny „Světlana“,…Kauza „Babice“ a perzekuce selského stavuPřípad Bohumila Havlína – První rozsudek trestu smrti Státního soudu BrnoVězeňství – vyšetřovací vazba, uranové lágry, tábory nucených prací a další zařízeníVězeňská zařízení v Brně – objekty v ulicích Cejl, Příční a OrlíAmnestie, rehabilitace a přešetřování největších excesů před i po roce 1990

Literatura

KAPLAN, Karel. Nebezpečná bezpečnost. Státní bezpečnost 1948-1956. Brno 1999.HEJL, Vilém. Zpráva o organizovaném násilí. Praha 1990.KAPLAN, Karel – PALEČEK, Pavel. Komunistický režim a politické procesy v Československu. Brno 2008.KAPLAN, Karel. StB o sobě. Výpověď vyšetřovatele Bohumila Doubka. Praha 2002.

Garant

prof. PhDr. Jaroslav Vaculík, CSc.

Vyučující

Mgr. Libor Bílek