Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná elektrotechnika a komunikace (DI3MK_AEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DI3MK_AEK - Aplikovaná elektrotechnika a komunikace, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Podle zaměření obru jsou vybrány základní tématické celky s jejich aplikačními směry v oboru měřicí techniky, elektrických strojů a elektroenergetiky a okrajově i nedestruktivní defektoskopie. Část látky se zabývá posledními poznatky v oblasti výzkumu nekonvenčních kryoenergetických zařízení.

Osnova

Obsahové zaměření:1. Základní pojmy, Maxwellovy rovnice, veličiny a jednotky v elektrotechnice2. Obvody stejnosměrného proudu3. Obvody střídavého proudu4. Zobrazování střídavých veličin fázory, vyjádření střídavých veličin komplexními čísly5. Rezonance seriového a paralelního elektrického obvodu, komplexní impedance a admitance6. Elektromagnetické pole ve vodivém prostředí, vířivé proudy, skinefekt.7. Trojfázové obvody, výkon a práce u trojfázových zapojení zdrojů a spotřebičů, změny při poruchových stavech, točivé magnetické pole.8. Magnetické obvody, intenzita magnetického pole, magnetická indukce, permeabilita, doménová struktura feromagnetik, magnetizační křivka a hysterezní smyčka, výpočty magnetických obvodů (matematicky, graficky), aplikace metody magnetických rozptylových toků v defektoskopii, chyby a neurčitost měření.9. Elektrické stroje a elektroenergetika, rozdělení elektrických strojů, transformátory.10. Synchronní a asynchronní stroje, stejnosměrné elektrické stroje, specielní elektrické stroje.11. Dlouhá energetická vedení a jejich náhradní schémata, vlnové jevy na vedení, poruchové stavy v energetické sítí (zkraty, přepětí).12. Měření v elektrotechnice, měření el. Napětí a proudu, el. Odporu, chyby a neurčitost měření. Analogové a digitální měřicí přístroje.13. Měření aktivních veličin ( měření napětí, proudu, indukčností, kapacit, impedancí, admitancí).14. Magnetická měření. Automatizované meřicí systémy.Informace ke kombinované formě

Literatura

povinná literaturaTKOTZ, K A KOL. Příručka pro elektrotechnika. Praha: Sobotáles, 2002.BASTIAN, P A KOL. Praktická elektrotechnika. Praha: Sobotáles, 2004. ISBN 80-86706-07-9.doporučená literaturaMATOUŠEK, A., HRADIL,F. Provozní měření v elektrotechnice. Praha: STRO.M, 1996.SEDLÁČEK, J. Teoretická elektrotechnika I, II. Skriptum Brno: VUT FEKT, 2002.

Požadavky

OP3MK_ZFYZ Fyzika && DI3MK_STR1 Strojírentská technologie 1

Garant

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Vyučující

Ing. Jan DěckýMgr. Lukáš Paweradoc. RNDr. Petr Sládek, CSc.