Předmět Technologie potravin (DT3MK_TEPO)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DT3MK_TEPO - Technologie potravin, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Cílem předmětu technologie je poskytnou všeobecné poznatky o základních postupech avyužití strojních zařízení při získávání, opracování, zpracování, balení a distribuci základníchpotravin živočišného i rostlinného původu a jejich vlivu na zpracovávanou surovinu apotravinu ( zejména prodloužení údržnosti, získání trvanlivosti a zabránění jejich zkáze).
Osnova
Technologie potravin IZákladní technologie výroby a zpracování potravin živočišného původu (maso hovězí, masovepřové, maso drůbeže, králíků, měkké masné výrobky, trvanlivé výrobky, tepelněneopracované masné výrobky, masové polokonzervy a konzervy, mlékárenské ošetřenímléka, výroba zakysaných mléčných výrobků, měkkých sýrů, tvrdých sýrů, zpracování vajeca vaječných výrobků, medu a včelích produktů).Technologické postupy a používaná strojní zařízení k opracování potravin a surovinrostlinného původu ( čaj, káva, cukr a sladidla, rostlinné oleje, nápoje nealkoholické, nápoje s obsahem alkoholu, ovoce, zelenina, cereálie,suché plody, koření).Seznamuje studující se základními fyzikálními (mechanické, tepelné, záření) postupypoužívanými ke zpracování a opracování surovin a potravin rostlinného původu (např. mlýn,zpracování koření, pražení, mletí, balení kávy, kvasné technologie k výrobě nápojů s obsahemalkoholu, výroba nápojů s obsahem kofeinu, nealkoholických nápojů, výrobamonocelulárního proteinu, výroba kvasnic, octa, piva, vína, kyseliny citrónové a pod).Technologie potravin IIZákladní technologie výroby a zpracování potravin živočišného původu (maso hovězí, masovepřové, maso drůbeže, králíků, měkké masné výrobky, trvanlivé výrobky, tepelněneopracované masné výrobky, masové polokonzervy a konzervy, mlékárenské ošetřenímléka, výroba zakysaných mléčných výrobků, měkkých sýrů, tvrdých sýrů, zpracování vajeca vaječných výrobků, medu a včelích produktů).
Literatura
MIKULIK. Produkce masa.
Požadavky
DT3MK_VHP Výživa a hygiena potravin
Garant
doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.
Vyučující
Mgr. Petr Ptáček, Ph.D.