Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie potravin (DT3MK_TEPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DT3MK_TEPO - Technologie potravin, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu technologie je poskytnou všeobecné poznatky o základních postupech avyužití strojních zařízení při získávání, opracování, zpracování, balení a distribuci základníchpotravin živočišného i rostlinného původu a jejich vlivu na zpracovávanou surovinu apotravinu ( zejména prodloužení údržnosti, získání trvanlivosti a zabránění jejich zkáze).

Osnova

Technologie potravin IZákladní technologie výroby a zpracování potravin živočišného původu (maso hovězí, masovepřové, maso drůbeže, králíků, měkké masné výrobky, trvanlivé výrobky, tepelněneopracované masné výrobky, masové polokonzervy a konzervy, mlékárenské ošetřenímléka, výroba zakysaných mléčných výrobků, měkkých sýrů, tvrdých sýrů, zpracování vajeca vaječných výrobků, medu a včelích produktů).Technologické postupy a používaná strojní zařízení k opracování potravin a surovinrostlinného původu ( čaj, káva, cukr a sladidla, rostlinné oleje, nápoje nealkoholické, nápoje s obsahem alkoholu, ovoce, zelenina, cereálie,suché plody, koření).Seznamuje studující se základními fyzikálními (mechanické, tepelné, záření) postupypoužívanými ke zpracování a opracování surovin a potravin rostlinného původu (např. mlýn,zpracování koření, pražení, mletí, balení kávy, kvasné technologie k výrobě nápojů s obsahemalkoholu, výroba nápojů s obsahem kofeinu, nealkoholických nápojů, výrobamonocelulárního proteinu, výroba kvasnic, octa, piva, vína, kyseliny citrónové a pod).Technologie potravin IIZákladní technologie výroby a zpracování potravin živočišného původu (maso hovězí, masovepřové, maso drůbeže, králíků, měkké masné výrobky, trvanlivé výrobky, tepelněneopracované masné výrobky, masové polokonzervy a konzervy, mlékárenské ošetřenímléka, výroba zakysaných mléčných výrobků, měkkých sýrů, tvrdých sýrů, zpracování vajeca vaječných výrobků, medu a včelích produktů).

Literatura

MIKULIK. Produkce masa.

Požadavky

DT3MK_VHP Výživa a hygiena potravin

Garant

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Vyučující

Mgr. Petr Ptáček, Ph.D.