Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Francouzská středověká hrdinská epika (FJMV_SHE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FJMV_SHE - Francouzská středověká hrdinská epika, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Podrobnější pohled na vznik francouzské národní literatury. Hlavní žánry středověké epiky: chansons de geste, jejich vznik, vývoj, vliv na další díla francouzské, ale i světové literatury. Teorie o vzniku chansons de geste. Další epické skladby středověku: veršované kroniky, legendy. Typická témata těchto skladeb: hledání nových zemí, hledání ráje, objevy, životy svatých. Odrazy v dalších dílech francouzské i evropské literatury. Středověké chápání světa. Jeho odraz i v literatuře pro děti a mládež až do současné doby. Představení konkrétních textů, jejich významu a vlivu. Středověký člověk jako divák a posluchač. Přednáška i seminář jsou doplněny vizuálními prezentacemi.Na konci tohoto kurzu by měl student získat přehled o nejznámějších středověkých francouzských epických skladbách, především o chanson de geste, chantefable a jejich parodiích. Měl by porozumět smyslu těchto textu, osvojit si nejen znalosti ze středověké literatury, ale na základě nabytých vědomostí by měl být schopen vyhledat odpovídající adaptace v dalším vývoji francouzského jazyka, ale i jazyka českého. Měl by umět interpretovat získané vědomosti žákům základních škol, vypracovat argumenty, proč je důležité znát nejstarší díla francouzské literatury, ale i jiných kultur.

Osnova

1. Chansons de geste.2. Chroniques.3. Légendes.4. Découvertes dans la littérature médiévale.

Literatura

PAYEN, J. Ch. Histoire de la littérature française Le Moyen Age. Paris : Flammarion, 1997. 394 s. ISBN 2-08-070957-7.LAGARDE, A., MICHARD, L. Moyen Age. Tours : Bordas, 2005. 240 s. ISBN 2-04-016207-0.DUFOURNET, J., LACHET, C. La littérature française du Moyen Age. 1. vyd. Paris : Flammarion, 2003. 607 s. ISBN 2-08-07-1083-4.

Garant

Mgr. Marcela Poučová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Miroslava Novotná, Ph.D.