Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika pro fyziky 1 (FY2BP_MAF1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FY2BP_MAF1 - Matematika pro fyziky 1, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získání přehledných vědomostí základů vyšší matematiky. Důraz je kladen na logickou stavbu této vědní disciplíny a na získání znalostí a dovedností, potřebných pro zvládnutí kurzu fyziky na vysoké škole.

Osnova

I. Souřadnice, vektory.1. Kartézské souřadnice na přímce, v rovině a prostoru, polární souřadnice.2. Pojem vektoru, vektorový prostor, sčítání vektorů, skalární a vektorový součin, pojem vektorové báze.II. Funkce jedné proměnné1. Graf funkce, základní vlastnosti funkcí, některé elementární funkce.2. Pojem limity a spojitosti.3. Derivace funkce, diferenciál funkce.4. Pojem primitivní funkce, neurčitý integrál.5. Výpočet neurčitého integrálu.6. Určitý integrál, jeho výpočet.III. Řady a posloupnosti.1. Řady a posloupnosti.2. Taylorův rozvoj.3. Fouriérův rozvoj.

Literatura

MADELUNG, E. : Príručka matematiky pre fyzikov.Alfa, Bratislava1975.KVASNICA, J.: Matematický aparát fyziky. Academia. Praha 1989.JIRÁSEK, F., KRIEGELSTEIN, E., TICHÝ, Z.: Sbírka řešených příkladů z matematiky. SNTL, Alfa, Praha 1987.

Garant

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.