Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do pevných látek (FY2BP_PL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FY2BP_PL - Úvod do pevných látek, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen porozumět, proč má určitá pevná látka právě takové a ne jiné vlastnosti.Dokáže k tomuto účelu aplikovat na konkrétní materiál "obecné" fyzikálních poznátky.Obsah předmětu podává přehled o tradičních partiích z oblasti fyziky pevných látek (struktura látek, poruchy, mechanické, optické, magnetické a elektrické vlastnosti látek, polovodiče, atd.) tak, aby byl položen základ pro přednášky a semináře, plánované v fyzikálním dalším studiu.

Osnova

1. Struktura pevných látek.2. Poruchy v pevných látkách.3. Monokrystaly.4. Mechanické vlastnosti pevných látek.5. Kmity mříže a měrná tepelná kapacita pevných látek.6. Pásová teorie pevných látek.7. Polovodiče.8. Optické vlastnosti pevných látek.9. Elektrické vlastnosti pevných látek.10. Magnetické vlastnosti pevných látek.Předmět je nyní průběžně inovován v období řešení projektu (2012-2014) CZ.1.07/2.2.00/28.0182 "Moduly jako prostředek inovace v integraci výuky moderní fyziky a chemie"

Literatura

povinná literaturaSVOBODA, Miroslav, NAVRÁTIL, Vladislav, ŠTEMBERK, Jiří.: Fyzika pevných látek.doporučená literaturaKITTEL Charles: Úvod do fyziky pevných látek. Academia Praha 1985. 600 s.DEKKER, Adrianus J.: Fyzika pevných látek. Academia Praha 1966. 540 s.SODOMKA, Lubomír. Struktura a vlastnosti pevných látek. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1967. 157 s. infoneurčenoNAVRÁTIL, Vladislav . Mechanické vlastnosti pevných látek - minulost a budoucnost. In Gradace profesní dráhy učitele přírodovědných oborů. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita Brno, 1996. s. 84-98. ISBN 80-85931-21-4. infoKOCMAN, Pavel. Mechanické vlastnosti pevných látek v experimentech. 1992. 57 l. : il. info

Požadavky

FY2BP_MAF1 Matematika pro Fy 1 && FY2BP_MMF Mechanika a molekulová fyzika

Garant

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Vladislav Navrátil, CSc.doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.