Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Významné fyzikální experimenty (FY2BP_VFE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FY2BP_VFE - Významné fyzikální experimenty, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Pravidla vědeckého přístupu k budování fyzikálního obrazu světa stanovil už Galileo Galilei, studenti porozumí tomu, žeExperiment má rozhodující význam pro rozvoj přírodních věd.Naučí se základní metodologický postup:Vytvořit hypotézu na základě dosavadní zkušenosti, intuice.Ověřit hypotézu smyslovou zkušeností nebo experimentem.Provést dedukci hypotézy na jevy dosud neznámé.

Osnova

Vědecké experimenty :* reálné – kdy sledujeme reálně probíhající fyzikální děje a měříme je reálnými přístroji v reálném čase,* myšlenkové – myšlenkově se navodí podmínky možného experimentu a pouze deduktivně se odvozují ze známých axiomů či zákonů. Jeho znakem je, že probíhá jen v podobě úvah a logických soudů a přináší nové poznatky bez ohledu na to, zda takový experiment je skutečně realizovatelný,* počítačové – kdy jde o matematickou simulaci možných jevů postavenou na aplikaci známých zákonů (tj. matematických modelů).Klasická mechanikaGalileiovy pokusy s volným pádem a pohybem po nakloněné rovině, které konal v Pise kolem r. 1590.Klasická teorie gravitaceCavendish pomocí torzních vah potvrdil platnost gravitačního zákonaKlasická teorie elektromagnetického pole. Coulomb (1736 – 1806)experiment- elektrostatické sily. M.Ampére - magnetické pole(1775 – 1836). Speciální teorie relativityMichelsonův-Morleyův experiment 1881, 1887. Obecná teorie relativityR. Eötvös (1848 – 1919)Kvantová fyzika1887 H. Hertz, Einstein, Compton, C. J. DavissonAtomová a jaderná fyzikaE.Rutherford, J. Franck, G. Hertz, L. Meitnerová

Literatura

HAJKO, V. ad al. Fyzika v experimentoch. Bratislava: Veda, 1988, 428 s.

Garant

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Vyučující

PhDr. Mgr. Michaela ŠutováMgr. Petr Novák, Ph.D.