Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lidová píseň (HV1MK_LP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HV1MK_LP - Lidová píseň, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předložení základních informací o projevech tradiční lidové kultury a folkloru v České republice. Využívání etnologických, folklorních a ikonografických pramenů, hudebních nahrávek. Na konci kurzu budou studenti schopni rozeznat základní typy lidových písní na území České republiky. Nabyté znalosti budou moci aplikovat při interpretačních i pedagogických činnostech.

Osnova

Dva typy nápěvů na území České republiky.Charakteristika regionálních nápěvných typů.Sbírky českých a moravských lidových písní.Základní údaje o projevech tradiční lidové kultury a folkloru nejvýraznějších etnografických oblastí.Nositelé folkloru, intrepreti lidových písní a lidové hudby.

Literatura

Rokyta, J. – Stolařík, I. – Zenkl, L.: Jak zpívat lidové písně. Ostrava 1990, Krajské kulturní středisko v Ostravě.Pajer, J.: Svět lidové písně. Strážnice 1989.Kučerová, J.: Lidová píseň v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. I. - II. Brno: Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta, 2008.

Garant

doc. PhDr. Judita Kučerová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Judita Kučerová, Ph.D.