Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lidová píseň (HV2BP_LP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HV2BP_LP - Lidová píseň, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem studijního předmětu je získat základní informace o hudebním folkloru na území České republiky. Pojem lidová kultura, folklor, základní znaky folkloru. Písňové sbírky v Čechách a na Moravě. Typy české a moravské lidové písně. Etnografické oblasti v Čechách a na Moravě – se zřetelem na problematiku lidové písně, instrumentální hudby a tance v jednotlivých regionech. Možnosti aplikace hudebního folkloru ve vyučovacím procesu. Na konci kurzu budou studenti schopni rozeznávat základní typy písní na území České republiky, budou seznámeni s typickými projevy tradiční lidové kultury a folkloru v nejvýraznějších etnografických regionech ČR. Budou schopni aplikovat poznatky do interpretačních i pedagogických činností.

Osnova

Typologie lidových písní v České republice. Regionální zvláštnosti lidových písní a hudby. Charakter folklorního hnutí, nositelé folkloru. Sběry lidových písní, písňové sbírky. Hudebně folklorní jevy v kontextu s projevy tradiční lidové kultury. Poslech nahrávek, práce s písňovými sbírkami, dokumentačním materiálem apod.

Literatura

MARKl, J. Nejstarší sbírky českých lidových písní. Praha: Supraphon, 1987.ROKYTA, J., STOLAŘÍK, I., ZENKL, L. Jak zpívat lidové písně. Ostrava: Krajské kultunrí středisko, 1990.KUČEROVÁ, J. Lidová píseň v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. I. - II. Brno: Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta, 2008.HORÁK, J. Naše lidová píseň. Praha: J. R. Vilímek, 1946.JANÁČEK, L. O lidové písni a lidové hudbě. Dokumenty a studie. Red. J. Vysloužil. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1955.JEŘÁBEK, R. Etnografická diferenciace. In: Slovník české hudební kultury. Red. J. Fukač, Vysloužil, J., Macek, P. Praha: Supraphon, 1997.

Garant

doc. PhDr. Judita Kučerová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Judita Kučerová, Ph.D.