Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hudební psychologie 2 (HVDR_HPS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HVDR_HPS2 - Hudební psychologie 2, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hudební psychologie jako psychologická disciplína. Pojmový aparát hudební psychologie. Vztah hudební psychologie k obecné psychologii a psychologii osobnosti. Vztah hudební psychologie k ontogenetické, sociální a pedagogické psychologii. Hudební psychologie a psychopatologie; využití hudební psychologie v psychoterapii.

Osnova

(Učebnice M. Franěk, Hudební psychologie, 2007): Fyzikální podstata hudebního zvuku. Základy sluchového vnímání. Psychologické základy hudebních systémů. Pozornost a paměť při vnímání hudby. Čas v hudbě. Neurofyziologické základy hudební činnosti. Hudební vývoj. Hudební talent a vliv hudební výchovy. Působení hudby na člověka.

Literatura

FRANĚK, Marek. Hudební psychologie. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 2005. 238 s. ISBN 80-246-0965-7. infoSEDLÁK, František. Psychologie hudebních schopností a dovedností. 1. vyd. Praha: Supraphon, 1989. 258 s. ISBN 80-7058-073-9. infoPOLEDŇÁK, Ivan. ABC hudební psychologie : stručný slovník. 1. vyd. Praha: Supraphon, 1984. 459 s. infoSEDLÁK, František. Úvod do psychologie hudby. I., Hudební schopnosti a jejich rozvoj. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1981. 76 s. info

Požadavky

HVDR_HPS1 Hudební psychol.1 Základní znalosti na úrovni maturitní zkoušky z tohoto předmětu, ev. zvládnutí dílčích a speciálních kurzů psychologie na učitelských, příp. uměleckých vysokých, příp. středních školách.

Garant

prof. Michal Košut, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Evžen Řehulka, CSc.