Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historie a literatura klavíru 1 (KL3BP_HLK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KL3BP_HLK1 - Historie a literatura klavíru 1, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s počátky klavírní hry, se specifičností hry na clavichord a cembalo, v neposlední řadě pak s principem fungování všech přímých i nepřímých předchůdců klavíru. Akcent je kladen na pozdně barokní literaturu s prvky virtuozity.

Osnova

1. – 3. Stavba a princip fungování předchůdců klavíru se zvláštním zřetelem k jedinečnosti clavichordu.4. – 6. Paralelní vývojová linie cembala.7. – 9. Nejstarší klavírní literatura.10. – 12. První virtuózní skladby.

Literatura

MERGENTALOVÁ, M. Dějiny a literatura klavíru. Kroměříž 2006, PDF vytvořeno zkušební verzí pdfFactory Pro www.fineprint.cz.KURFUERST, P. Základy organologické ikonologie. Brno: MU, 2001. 220 s. ISBN 80-210-2578-6BADURA - SKODA, P. Interpreting Bach at the Keyboard. Oxford: Clarendon press, 2002. ISBN 0-19-816576-5SÝKORA, V. J. Dějiny klavírního umění od nejstarší doby až po současnost. Praha: Panton, 1973. 193 s.

Garant

doc. Mgr. Petr Hala, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Petr Hala, Ph.D.