Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geometrie (MA2BP_PGE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MA2BP_PGE - Geometrie, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci kurzu by měl být student schopen (a) řešit standardní polohové a metrické úlohy v obecném eukleidovském prostoru, (b) charakterizovat a analyticky vyjádřit shodná, podobná a obecná afinní zobrazení, zejména v eukleidovské rovině a prostoru.

Osnova

(a) Afinní prostory a podprostory. Parametrické a neparametrické vyjádření podprostorů. Pojem rovnoběžnosti, vzájemné polohy podprostorů. Dělící poměr bodů. Uspořádání na přímce, poloprostory, konvexní obal bodů. Eukleidovské prostory. Skalární součin a pojem kolmosti. Vnější a vektorový součin, Grammův determinant, obsahy a objemy. Vzdálenost a odchylka podprostorů.(b) Shodná, podobná a obecná afinní zobrazení, zejména transformace eukleidovské roviny a prostoru. Definice, vlastnosti, maticové vyjádření. Klasifikace pomocí samodružné bodů a směrů. Rozklady na základní zobrazení (souměrnosti podle nadroviny, stejnolehlosti, základní afinity). Transformace reálné roviny pomocí operací s komplexními čísly.

Literatura

HORÁK, Pavel a Josef JANYŠKA . Analytická geometrie. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 1997. 151 s. ISBN 80-210-1623-. infoSEKANINA, Milan. Geometrie. II. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1988. 307 s. infoBERGER, Marcel. Geometry. Translated by M. Cole - Silvio Levy. Corr. 2nd print. New York: Springer, 2009. xiii, 427. ISBN 978-3-540-11658-5. infoŠEDIVÝ, Ondrej. Geometria : pre študentov matematiky učitel'ského štúdia na univerzitách a pedagogických fakultách. 2. 1. vyd. Bratislava: Slovenské pedagogické nakladatel'stvo, 1987. 277 s. : i. info

Požadavky

Dobrá znalost lineární algebry.

Garant

doc. RNDr. Jaroslav Beránek, CSc.

Vyučující

Mgr. Vojtěch Žádník, Ph.D.