Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geometrie 2 (MA2RC_GEO2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MA2RC_GEO2 - Geometrie 2, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu budou studenti chápat a umět vysvětlitnásledující pojmy a problémy týkající se geometrických zobrazení shodných, podobných a afinních: definice a vlastnosti, početní vyjádření, klasifikace uvedených typů zobrazení podle samodružných bodů a samodružnch směrů, afinní grupa a její podgrupy. Studenti budou též schopni řešit problémy a úlohy z uvedených témat.

Osnova

Shodná zobrazení: Vlastnosti, asociované zobrazení, věta o určenosti, početní vyjádření. Shodnost v E(n) a její vlastnosti. Grupa shodností prostoru E(n) a její podgrupy.Podobná zobrazení: Vlastnosti, podobnost vlastní a nevlastní, asociované zobrazení, jeho matice a vlastnosti, věta o určenosti, početní vyjádření. Podobnosti v prostoru E(n).Grupa podobností v E(n)a její podgrupy.Afinní zobrazení: Vlastnosti, početní vyjádření, asociované zobrazení a jeho matice, věta o určenosti. Afinita prostoru A(n), obraz podprostoru. Samodružné body, charakteristická rovnice. Jádro a obraz asociovaného zobrazení. Základní afinita a její početní vyjádření, elace. Rozklad afinity na základní afinity.

Literatura

SEKANINA, Milan. Geometrie. II. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1988. 307 s. infoBOČEK, Leo a Jaroslav ŠEDIVÝ. Grupy geometrických zobrazení. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1979. 213 s. info

Požadavky

Znalost učiva Geometrie 1 a znalost lineárních zobrazení vektorovách prostorů.

Garant

PhDr. Jiřina Novotná, Ph.D.