Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika matematiky 1. ročníku ZŠ (MSBK_DMA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MSBK_DMA - Didaktika matematiky 1. ročníku ZŠ, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci kurzu bude student schopen vysvětlit, jak se žáci 1. ročníku ZŠ seznamují s přirozenými čísly a s operacemi s přirozenými čísly v oboru do dvaceti a jak lze rozvíjet geometrickou představivost žáků v 1. ročníku.

Osnova

Různé možnosti zavedení přirozených čísel.Numerace - čtení a zápis čísel, porovnávání, uspořádání čísel v oboru do dvaceti.Vyvození operací s přirozenými čísly - sčítání a odčítání v oboru do dvaceti.Jednoduché slovní úlohy.Rozvíjení geometrické představivosti, tvořivost.Geometrické útvary, tělesa.Symetrie.

Literatura

doporučená literaturaKASLOVÁ, Michaela. Předmatematické činnosti v předškolním vzdělávání. Praha: Raabe, 2010. ISBN 978-80-86307-96-1BLAŽKOVÁ, Růžena , Květoslava MATOUŠKOVÁ a Milena VAŇUROVÁ . Poruchy učení v matematice a možnosti jejich nápravy. Brno: Paido . edice pedagogické literatury, 2007. 96 s. Dotisk 1. vydání. ISBN 80-85931-89-3. infoHEJNÝ, Milan a František KUŘINA. Dítě, škola a matematika :konstruktivistické přístupy k vyučování. Vyd. 1. Praha: Portál, 2001. 187 s. ISBN 80-7178-581-4. infoneurčenoUčebnice matematiky pro 1. ročník ZŠHEJNÝ, Milan a Naďa STEHLÍKOVÁ. Číselné představy dětí. Praha: Univerzita Karlova v Praze - Pedagogická fakulta, 1999. 123 s. ISBN 80-86039-98-6. info

Požadavky

Znalosti týkající se budování a rozvíjení předčíselných představ a geometrické představivosti u dětí předškolního věku.Úspěšné ukončení předmětů MSBK_RMP1 a MSBK_RMP2.

Garant

doc. RNDr. Jaroslav Beránek, CSc.

Vyučující

RNDr. Milena Vaňurová, CSc.RNDr. Růžena Blažková, CSc.