Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hudební činnosti 1 (MSBK_HC1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MSBK_HC1 - Hudební činnosti 1, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student má v seminářích zvládnout teoretickou i praktickou znalost základů hudební teorie a harmonie jako východisko pro hudebně prakticistní disciplíny včetně úvodu do dějin hudby.

Osnova

Vlastnosti tónu, notová soustava - znaky, zápis, klíče, znaménka a značky vztahující se k vlastnostem tónu. Stupnice - diatonické, chro- matické, církevní, celotónové, pentatonické. Kvartový, kvintový kruh stupnic - teoreticko-konstrukční zvládnutí. Intervaly - základní, odvozené, svrchní, spodní - konstrukční a analytické ovládání. Akordy - kvintakordy, septakordy a jejich obraty. Funkčnost akordů ve stupnicích, kadence. Užívání akordických značek - kytarových.Přehled dějin hudby. Ukončení: Zápočtový písemný test: orientace v durových a mollových stupnicích - předznamenání, vyhledávání charakteristických intervalů, konstrukce svrchních a spodních intervalů základních a odvozených, konstrukce kvintakordů a jejich obratů a septakordů /tvrdě malého, měkce malého/a jejich obratů dle kytarových a funkčních značek, konstrukce kadencí v durových i mollových tóninách, italská terminologie tempa, výrazu, dynamiky a agogiky, základní orientace v dějinách hudby.Literatura:Kofroň, Jaroslav. Učebnice harmonie [Kofroň, 2002]. 10. uprav. vyd. Praha : Editio Bärenreiter Praha, 2002. 178 s. ISBN 80-86385-14-0.Crha, Bedřich - Hala, Petr. Technika klavírního doprovodu lidových písní. 1.vydání, 2003. Masarykova univerzita v Brně, 2003. 115 s. ISBN 80-210-3094-1.e-learning: http://www.ped.muni.cz/wmus/frame.htmlCrha, Bedřich - Marek, Zdeněk - Fučík, Ladislav. Základy hudební výchovy pro posluchače studia učitelství I.stupně ZŠ. 4. vyd. Brno : Masarykova univerzita, 1998. 184 s. ISBN 80-210-1963-8.Zenkl, Luděk. ABC hudební nauky [Zenkl, 1986]. 4. vyd. Praha : Supraphon, 1986. 197 s.

Literatura

Doporučená literatura viz osnovaKOFROŇ, Jaroslav. Učebnice harmonie. Praha: Státní hudební vydavatelství, 1963. info

Garant

doc. PhDr. Bedřich Crha, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Bedřich Crha, CSc.