Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Řečové dovednosti 3 - NJ (MSBK_NRD3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MSBK_NRD3 - Řečové dovednosti 3 - NJ, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získání základních informací o monologickém mluvním projevu. Dále pak osvojení dovednosti mluvení v dialogu a monologu na konverzační témata: cizí jazyky, národní zvyky a tradice, svátky,cestování, hry a sport, umění . Důležité je i vytvoření základních návyků a strategií pro poslech s porozuměním. Nácvik dovednosti kreativního psaní a tichého i hlasitého čtení s porozuměním s akcentem na využití dramatizujících forem jako nástroje pro komunikaci s dětmi mladšího věku.

Osnova

1. Nácvik dovednosti zahájit, vést a ukončit monolog na témata, která se týkají vysvětlení herních pravidel, vyprávění příběhu, pohádky v jazykově srozumitelné formě pro mladší děti v počáteční fázi učení, ale i představení školního zařízení a popis pracovní náplně pro zahraniční partnery.2. Nácvik slovní zásoby k uvedeným tématům. Strategie členění textu a zachováníkoherence, uplatnění prostředků textové gramatiky.3. Poslech dialogů a diskusní skupiny dětí-rodilých mluvčích k uvedeným tématům s progresí od rekonstrukce slyšeného k produktivním cvičením, které slyšené texty rozvíjejí.4. Psaní textů k uvedeným tématům se zřetelem na koherenci textu.4. Čtení textů s porozuměním.5. Dramatizace narativních textů.

Literatura

DRMLOVÁ, D., HOMOLKOVÁ, B., KETTNEROVÁ, D., TESAŘOVÁ, L. Německy s úsměvem nově. Plzeň: Fraus, 2003.DALLAPIAZZA, R.M. a kol. Tangram Z. Ismaning: Hueber, 2001. 128 s.HÄUBLEIN, G. a kol. Memo. Wortschatz- und Fertigkeitstraining zum Zertifikat Deutsch als Fremdsprache. Berlin, München: Langenscheidt, 1997. 200 s.

Garant

Mgr. Tomáš Káňa, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jana Baroková, Ph.D.PhDr. Alice Brychová, Ph.D.