Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyk a řeč (Rozvoj komunikačních kompetencí dětí předškolního věku) (MSBK_SPKk)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MSBK_SPKk - Jazyk a řeč (Rozvoj komunikačních kompetencí dětí předškolního věku), Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získání základních vědomostí o problematice vývoje řeči u dětí předškolního věku a možnostmi rozvoje komunikačních kompetencí dětí této věkové kategorie. Dále pak seznámení s poskytováním logopedické prevence v mateřských školách a s problematikou narušeného vývoje řeči a narušené komunikační schopností u dětí předškolního věku.Cíle předmětu:Po úspěšném absolvování tohoto předmětu student:ovládá základní terminologii vztahující se k oboru logopedie (jazyk, řeč);zná vývojová stadia řeči dítěte;osvojí si poznatky o narušené komunikační schopnosti u dětí v předškolním věku;seznámí se s možností rozvoje jejich komunikačních kompetencí;orientuje se v systému poskytování logopedické intervence dětem s narušenou komunikační schopností.

Osnova

Osnova:Jazyk, řeč, mluva; ontogeneze řeči, stadia vývoje řeči; narušená komunikační schopnost – předmět oboru logopedie; kategorie narušené komunikační schopnosti; narušení komunikační schopnosti u dětí v předškolním věku; organizace logopedické intervence; rozvoj komunikativní kompetence dítěte v předškolním věku.

Literatura

doporučená literaturaBYTEŠNÍKOVÁ, Ilona , Jiřina KLENKOVÁ a Radka HORÁKOVÁ . Logopedie a surdopedie. Texty k distančnímu vzdělávání. Brno: Paido, 2007. ISBN 978-80-7315-136-2. infoKLENKOVÁ, Jiřina . Logopedie. 1. vyd. Praha: Grada publishing, 2006. 229 s. edice psychologické a pedagogické literatury. ISBN 80-247-1110-9. infoneurčenoBYTEŠNÍKOVÁ, Ilona . Komunikace dětí předškolního věku. první. Praha: Grada Publishing, a.s., 2012. 236 s. ISBN 978-80-247-3008-0. infoBYTEŠNÍKOVÁ, Ilona . Rozvoj komunikačních kompetencí u dětí předškolního věku. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2007. 200 s. ISBN 978-80-210-4454-8. info

Garant

prof. PhDr. Marie Vítková, CSc.

Vyučující

PhDr. Ilona Bytešníková, Ph.D.