Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pohybové činnosti 3 - hry ve vodě a předplavecká výuka (MSBK_TVP3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MSBK_TVP3 - Pohybové činnosti 3 - hry ve vodě a předplavecká výuka, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování předmětu je student schopen vysvětlit a vytvořit základní hygienické návyky, seznámit s vodou a případným odstraněním strachu z vody, definovat a aplikovat základní předplavecké dovedností potřebné později pro techniku a metodiku nácviku prvků základního plavání s přihlédnutím ke zvláštnostem při výuce malých dětí formou her.

Osnova

1. Základní plavecké pojmy, zásady hygieny a bezpečnosti při plavání, průpravná cvičení na suchu.2. Průpravná cvičení a hry pro seznámení s vodou a orientaci ve vodě, splývání a dýchání do vody.3. Pády a skoky do vody hravou formou za dodržení zásad bezpečnosti.4. Postupné a nenásilné seznámení s kraulovým, znakovým a prsovým pohybem nohou a paží – prvkové plavání.5. Nácvik souhry u vybraného plaveckého způsobu (kraul, znak, prsa).6. Zásady dopomoci unavenému plavci, záchrana tonoucího.Samostatná práce na téma: Příklady her pro seznámení s vodou, odstranění strachu, splývání, orientaci ve vodě a dýchání – podle konkrétního zadání - vhodných pro předplaveckou výuku předškoláků.

Literatura

Turek, M., Ružbarský, P. Výučba plávania detí predškolského veku. Prešov: Pedagogická fakulta UPJŠ, 2001.Plavání dětí s rodiči :výuka kojenců, batolat a předškolních dětí do 6 let. Edited by Irena Čechovská. 2., upr. vyd. Praha: Grada, 2007. 131 s., [8. ISBN 8024716356. infoČECHOVSKÁ, Irena. Plavání dětí s rodiči :"plavání" kojenců a batolat, plavecká výuka předškolních dětí předškolního věku, hry a říkadla do vody. 1. vyd. Praha: Grada, 2002. 132 s., [4. ISBN 80-247-0211-8. infoPlavání :plavecké dovednosti - technika plaveckých způsobů - kondiční plavání - šnorchlování. Edited by Irena Čechovská - Tomáš Miler. 1. vyd. Praha: Grada, 2001. 130 s., il. ISBN 80-247-9049-1. infoRESCH, Johann a Erich KUNTNER. Jak se neutopit :učíme se plavat hrou a vesele. Vyd. 1. Olomouc: Hanex, 1997. 70 s. ISBN 80-85783-18-5. infoKOPŘIVOVÁ, Jitka . Hry ve vodě. Brno: CDVU MU, 1996. 12 s. infoHOCH, Miloslav. Plavání : (teorie a didaktika) [Hoch, 1987]. 2. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1987. 171 s. : i. info

Garant

doc. PaedDr. Vladislav Mužík, CSc.

Vyučující

PaedDr. Hana Janošková, Ph.D.Mgr. Daniela JonášováPaedDr. Vojtěch Nováček, CSc.Mgr. Hana Šeráková, Ph.D.PhDr. Mgr. Petr Vlček, Ph.D.Mgr. Jaroslav Vrbas, Ph.D.