Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klavírní improvizace 2 (MSBP_KI2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MSBP_KI2 - Klavírní improvizace 2, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je osvojit si principy klavírní improvizace a využít základní stylizace při doprovodu lidových a umělých písní. Student bude schopen využít klavírního doprovodu při hlasových cvičeních a na základě nabytých znalostí hrát písně se zpěvem s přihlédnutím na potřeby hlasové výchovy.

Osnova

Mollové stupnice (harmonické) a akordy: a, e, h, d, g, c, f.Mollová kadence od bílých kláves.Modulace přes dominantní septakord.Hlasová cvičení v durových tóninách s použitím tóniky a subdominanty v doprovodu.Lidové a umělé písně.Interpretace dvou přednesových skladeb z doporučené literatury.

Literatura

povinná literaturaRYŠÁNKOVÁ, Dagmar . VÝBĚR PÍSNÍ PRO KLAVÍRNÍ IMPROVIZACI OBORU UČITELSTVÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL. 2. rozšířené vydání. Brno: Masarykova univerzita, 2011. 99 s. ISBN 978-80-210-5726-5. infoneurčenoKNOPOVÁ, Blanka a Božena KÜFHABEROVÁ. Základy klavírní improvizace, využití klavírní hry v hudebních činnostech na ZŠ. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 1995. 127 s. ISBN 80-210-1195-5. infoKleinová, Eliška – Laudová, Věra. Klavírní škola pro SPgŠ. Praha: Supraphon 1986.Košťál, Arnošt. Červená Karkulka. Praha: Supraphon 1971.Košťál, Arnošt. Perníková chaloupka. Praha: Supraphon 1971.Eben, Petr. Svět malých. Praha: Supraphon 1981.Mouryc, František. Hrajeme si, zpíváme - Zpěvník lidových písní. Praha: Kvarta 1993.Hanuš, Jan - Kalabis, Viktor. Skřivánek - Sborník písní pro MŠ. Praha: PANTON 1973.Malým zpěvákům - Zpěvník pro MŠ. Praha: SPN 1986.

Požadavky

MSBP_KI1 Klavírní improvizace 1

Garant

Mgr. Dagmar Ryšánková

Vyučující

doc. PhDr. Judita Kučerová, Ph.D.Mgr. Dagmar Ryšánková