Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář k rozvoji matematických představ 2 (MSBP_SRMP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MSBP_SRMP2 - Seminář k rozvoji matematických představ 2, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci kurzu bude student schopen vysvětlit základní pojmy elementární geometrie a řešit jednoduché úlohy.Student dokáže realizovat praktické činnosti směřující k vytváření elementárních geometrických představ a pojmů v předškolním vzdělávání.

Osnova

Praktické činnosti směřující k vytváření elementárních geometrických představ a pojmů.Orientace v prostoru, orientace v rovině, (vztahy nahoře, dole, před, za, nad, pod, vedle mezi, vlevo, vpravo, uprostřed).Orientace v obrázcích, vnímání vztahu rovina – prostor.Základní geometrické útvary a geometrické relace (zejména shodnost úseček, kolmost a rovnoběžnost přímek).Poznávání tvarů, jejich specifikace (hranaté, kulaté, špičaté, trojúhelník, čtverec, kruh, obdélník). Vytváření koláží z geometrických tvarů podle vzoru a podle vlastní fantazie.Poznávání základních těles (krychle, válec, koule, kvádr, hranol), reprezentace v realitě.Stavby z krychlí podle vzoru a podle vlastní fantazie.Intuitivní vnímání proporcí a perspektivy.Symetrie, modelování, práce ve čtvercové síti.Geometrické tvary v reálném světě.Propedeutika měření.

Literatura

BLAŽKOVÁ, Růžena , Květoslava MATOUŠKOVÁ a Milena VAŇUROVÁ . Poruchy učení v matematice a možnosti jejich nápravy. Brno: Paido . edice pedagogické literatury, 2007. 96 s. Dotisk 1. vydání. ISBN 80-85931-89-3. infoHEJNÝ, Milan a František KUŘINA. Dítě, škola a matematika :konstruktivistické přístupy k vyučování. Vyd. 1. Praha: Portál, 2001. 187 s. ISBN 80-7178-581-4. infoPredškolská a elementárna pedagogika. Edited by Zuzana Kolláriková - Branislav Pupala. Vyd. 1. Praha: Portál, 2001. 455 s. ISBN 80-7178-585-7. infoFRANCOVÁ, Marta , Květoslava MATOUŠKOVÁ a Milena VAŇUROVÁ . Texty k základům geometrie pro studium učitelství v 1.-4. ročníku ZŠ. 2. upravené. Brno: Masarykova univerzita, 1994. 107 s. info

Garant

doc. RNDr. Jaroslav Beránek, CSc.

Vyučující

Mgr. Eva Nováková, Ph.D.