Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do jazykové kultury a fonetika češtiny (MSBP_UJKF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MSBP_UJKF - Úvod do jazykové kultury a fonetika češtiny, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Obsah semináře je koncipován v souladu s Rámcovým vzdělávacím programem pro předškolní vzdělávání, který požaduje rozvoj komunikativních kompetencí žáků zaměřujících se na ovládání řeči v běžných životních situacích a ovládání dovedností předcházejících čtení a psaní. Cílem předmětu je orientace v otázkách jazyka, jeho podstaty a funkce, rozvrstvení jazykovědy a poznání českého národního jazyka v jeho vývoji a současné stratifikaci. Studující poznávají jazyk v jeho normě a kodifikaci, seznamují se s kodifikační a jinou odbornou literaturou zachycující jazykovou správnost, je kladen důraz na slohovou vytříbenost komunikace. Při poznávání fonetické stránky jazyka se soustřeďuje studium na náležitou ortoepii v komunikaci, na členění souvislé řeči a na další fonetické a fonologické jevy naší komunikace. Požaduje se výborná znalost českého pravopisu.

Osnova

1. Pojetí jazykové kultury. Jazyk mluvený a psaný.2. Základní předpoklady jazykové kultury, požadavky na kultivované vyjadřování z hlediska kultury řeči. Spisovnost a nespisovnost ve společenské komunikaci.3. Úzus, norma, kodifikace; pojem jazykové správnosti a stylové vytříbenosti; správnost mluvnická, pravopisná a výslovnostní. Nejčastější jazykové nedostatky. Základní literatura o českém jazyce, kodifikační příručky.4. Fonetická stránka jazyka, fonetika a fonologie.5. Akustická stavba řeči; ortofonie a ortoepie.6. Mluvení - fyziologie a analýza.7. Hlásky - jejich artikulace a klasifikace; slabiky.8. Členění souvislé řeči – pauza, intonace, kadence.9. Zvukové prostředky souvislé řeči.10. Spisovná výslovnost hláskových skupin v souvislé řeči.11. Zvuková stavba češtiny a její grafická stránka; pravopis.

Literatura

povinná literaturaPravidla českého pravopisu. Praha: Academia, 2005. 391 s. ISBN 80-200-1327-X. infoKOLÁŘOVÁ, Ivana. Český jazyk: [pro studující učitelství 1. stupně základní školy]. Vyd. 1. Praha: Grada, 2012, 296 s. Pedagogika (Grada). ISBN 978-802-4733-586.HUBÁČEK, Jaroslav. Čeština pro učitele. Vyd. 4., upr. [Odry]: Vade mecum Bohemiae, 2010. 375 s. ISBN 9788086041377. infodoporučená literaturaONDRÁŠKOVÁ, Karla , Helena STRAKOVÁ a František KALANDRA . Cvičení z českého jazyka. Pravopis. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2002. 73 s. ISBN 80-210-2999-4. infoSTRAKOVÁ, Helena a František KALANDRA. Jak psát bez chyb, aneb, I pravopis se dá naučit :přehledné a srozumitelné objasňování pravopisu ve výkladové části, texty na procvičení a upevnění správných jazykových návyků, klíč - diktáty. Vyd. 1. Brno: Cerm, 2011. 212 s. ISBN 9788072047338. infoHAUSER, Přemysl , Helena KNESELOVÁ , Eva MINÁŘOVÁ , Květoslava KLÍMOVÁ , Karla ONDRÁŠKOVÁ a Ivana KOLÁŘOVÁ . Slovník jazykovědné terminologie k učebnicím českého jazyka pro základní školy. 1. vyd. Brno: Nová škola, 2001. 108 s. ISBN 80-7289-032-8. info

Požadavky

Předpokládá se maturita z českého jazyka a literatury.

Garant

PaedDr. Květoslava Klímová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Hana Žižková