Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární kolokvium (NJ_L150)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NJ_L150 - Literární kolokvium, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je usnadnit studentům orientaci v literárních textech, které jsou součástí magisterské Státní závěrečné zkoušky oboru Učitelství NJ, a procvičit s nimi postupy při interpretaci těchto textů. Předmět tedy slouží jako „přípravka“ ke zpracování četby k SZZ, a to jak z hlediska obsahu textů, tak i schopnosti studentů tyto texty analyzovat. Od jarního semestru 2015 budou dějiny literatury na magisterské SZZ zkoušeny na základě odevzdaného seznamu četby, který bude obsahovat minimálně 15 titulů ze Seznamu literatury ke SZZ. („Kánon“, viz Otázky ke SZZ). Při SZZ se pak bude zkoušet schopnost analýzy vybraného textu a jeho interpretace v kontextu epochy jeho vzniku nebo v kontextu ostatních děl téhož autora.Nelze samozřejmě předpokládat, že každý student zpracuje veškerou četbu, kterou bude předkládat u SZZ, v rámci kurzů NJ_LOK. Proto se NJ_LOK bude v první řadě snažit zajistit, aby každý student natrvalo získal dostatečné know-how k samostatně zpracování (přinejmenším) ostatních literárních textů ze svého seznamu, přinejmenším ve stejné kvalitě jako v semináři.Tyto „kompetenční“ cíle kurzu jsou následující:- schopnost funkčně používat základní koncepty literární analýzy (žánry, postavy, vypravěč, vyprávění, místo, čas, téma, motiv, symbol, látka atd.)- schopnost strukturovaně číst a poznatky z četby zaznamenávat- schopnost orientovat se v jednoduchém sekundárním textu- schopnost aplikovat poznatky ze sekundárního textu na text románu nebo dramatu- schopnost komparace textů, autorů, epoch (na základě textů)- schopnost strukturovaně prezentovat výsledky rešerše a četby a reagovat na konfrontaci (text – epocha, text – text, text – teorie atd.)- schopnost přesně a stručně shrnout důležité body prezentace/diskuse formou handoutu/protokolu- schopnost vystihnout u starších literárních děl okruhy problémů, které jsou aktuální i v současnosti.

Osnova

6 textů z „Kánonu k SZZ“, v rámci jednoho semestru vždy z jedné/dvou literárních epoch. Texty se budou každý semestr měnit, a to z důvodu pokrytí většiny epoch v horizontu několika roků. (Proto je možné zapisovat se do kurzu opakovaně). Jejich volba bude vždy oznámena v Anotaci předmětu (IS) s předstihem několika měsíců, nejpozději v prosinci (na letní semestr), resp. v červnu (na zimní semestr). Vyučující vřele doporučují začít texty číst s dostatečným předstihem.+++POZOR++++Rozebírané texty v zimním semestru 2015:První blok: Georg Büchner - Woyzeck, Georg Büchner - Dantons TodDruhý blok: Gustav Meyrink - Golem, Alfred Kubin - Die andere SeiteTřetí blok: Marlen Haushofer - Die Wand, Elfriede Jelinek - Die Klavierspielerin

Literatura

Deutsche Literaturgeschichte in 12 Bänden, (Hg. von Erika und Ernst von Borries). München: Deutscher Taschenbuchverlag, 1991 u. a.

Garant

Mgr. Tomáš Káňa, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Budňák, Ph.D.Mgr. Pavel Váňa, Ph.D.